Dolar ve altın fiyatları yönünü bulacak: İşte piyasaları dizginleyecek kararlar…

Dolar ve altın fiyatları için kritik hafta geldi çattı. Küresel piyasalar, başta altın olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşının artırdığı belirsizliklerle karışık seyrederken, tüm gözler Rusya-Ukrayna savaşından gelecek haberlerle birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. Verilecek kararlar, piyasaların yönünü belirleyecek.

Fed’in pandemi öncesinden bu yana faiz oranlarındaki ilk artışı 16 Mart’ta gerçekleştirmesi bekleniyor. Fed, daha önce yükselen enflasyonun da etkisiyle faiz oranını artırmayı planladığını duyurmuştu. Fed’in bu hamleyi bu hafta Çarşamba günü iki günlük toplantısının sonunda açıklaması bekleniyor. ABD’de tüketici enflasyonu şubatta yüzde 7,9 oranında olurken Fed’in politika faizi yüzde 0-0,25 arasında bulunuyor.
Ancak analistler Fed’in faiz artışı yapacağı konusunda uzun süredir iletişim yürüttüğü için çarşamba günü çeyrek puanlık artışının gerçekleşmesi durumunda piyasalar aşırı tepki vermeyebileceğinin altını çiziyor.

FAİZ İNDİRİMİ YÜZDE 14’E ÇEKİLDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılını, eylül ayında başladığı seri faiz indirimleriyle kapatmıştı. Merkez Bankası eylül ayında 100 baz puan, ekim ayında 200 baz puan, kasım ayında ise 100 baz puan, aralık ayında ise 100 baz puanlık faiz indirimi yapmıştı. Böylelikle 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirimle faiz yüzde 14’e çekilmişti.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Piyasada genel beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şöyle:

AA Finans’ın piyasa beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14’te sabit bırakılacağını öngörüyor. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14’te sabit bırakılmıştı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

ForeksHaber anketine katılan 18 ekonomistin tamamı ise faizin değiştirilmeyeceğini öngördü. 2022 yıl sonuna ilişkin tahminde bulunan 9 ekonomistin medyan tahmini yüzde 14,00 olurken, minimum ve maksimum beklentiler yüzde 12,00 ve yüzde 22,00 seviyesinde oluştu. Geçen ayki ankette 2022 sonu faiz beklentisi de yüzde 14,00 seviyesinde bulunurken, tahminler yüzde 9,00-20,00 aralığında oluşmuştu.

Exit mobile version