Dolar ve Euro geride kalıyor! Türk Lirası ve altın dönemi başlıyor

Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık faiz artışının ardından dikkatler bankalara çevrildi. Şu an için ortalama yüzde 46 olan mevduat faizi seviyesinin, Aralık ayında yüzde 50’ye, Ocak’ta ise yüzde 55’e kadar çıkması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararıyla birlikte mevduat faizleri yukarı yönlü hareket edecek. Ortalama yüzde 46 olan mevduat faizinin, ilerleyen süreçte yüzde 50’yi aşarak Ocak ayında yüzde 55’lere kadar çıkması bekleniyor.

Uzmanlara göre, Merkez Bankası’nın Aralık ve Ocak aylarında faiz artışını sürdürmesi durumunda politika faizi yüzde 45’e yükselerek bankaların mevduat sahiplerine sunduğu faiz oranlarını da yüzde 55’e kadar çıkarabilir.

500 bin liranın 65 bin getirisi olacak

Örnek bir hesaplama yapıldığında, 500 bin lira tutarındaki bir mevduatın 92 gün vadeli bir hesapta değerlendirilmesi durumunda, faiz oranının yüzde 45 olduğunda getiri 53 bin 876 lira olacaktır. Eğer faiz oranı yüzde 50’ye çıkarsa getiri 59 bin 863 liraya, yüzde 55’e çıkarsa ise 65 bin 849 liraya çıkabilir. Ancak uzmanlar, yüzde 55’lik faiz oranının Ocak ayındaki beklenti olduğunu belirterek, bu nedenle mevduat sahiplerine 32 gün vadeli bağlayıp bekleme önerisinde bulunuyor.

Altın öne çıkıyor

Ayrıca, kur getirisi ve faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle kur korumalı mevduatın cazibesinin azaldığı, uzmanların güvenli liman olarak gördüğü yatırım araçları arasında ise altının öne çıktığı belirtiliyor. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, faiz oranlarındaki yükselişle ilgili olarak “Mevduat faizlerinde yüzde 50 bandına doğru hızlı bir yükseliş görme ihtimalimiz yakın vadede oldukça yüksek. Meblağa göre yüzde 55’in üzerinde bile faizin verildiği bir süreci göreceğiz. 2024 altın yılı olacak, 2024’e altında güçlü yükselişleri göreceğiz. Dolayısıyla altında her geri çekilme bir alım fırsatıdır” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version