Ekonomi

Dolar ve gram altın rekor tazeledi

Dolar/TL kuru rekor tazeledi , güne 28,15 seviyelerinde başladı. Gram altınsa 1.808 TL ile yeni tarihi zirvesini gördü.

Dolar/TL kuru, Eylül başından bu yana devam eden günlük sınırlı yükselişini bugün de sürdürdü. Kur güne yeni zirve olan 28,15 seviyesinden başladı. Bu verilere göre TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 33,5 değer kaybetti.

Dolar/TL’deki yükselişin nedenleri arasında, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir coğrafyaya taşınabileceği endişesi, Türkiye’nin İsrail’e karşı tutumu ve Merkez Bankası’nın faiz artırımına rağmen enflasyonun yüksek seyretmesi yer alıyor.

İsrail-Filistin çatışması, Orta Doğu’da artan jeopolitik riskleri beraberinde getirdi. Bu durum, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü dolara yönelmesine neden oldu ve dolar/TL kurunun yükselmesine katkı sağladı.

Türkiye’nin İsrail’e karşı tutumu da dolar/TL kurunun yükselmesinde etkili oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas’ı terör örgütü olarak görmediğini açıklaması, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin daha da gerginleşebileceği endişelerini artırdı ve bu durum da dolar/TL kurunun yükselmesine neden oldu.

Merkez Bankası’nın faiz artırımına rağmen enflasyonun yüksek seyretmesi de dolar/TL kurunun yükselmesinde etkili oldu. Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için 2023 yılında faiz artırımına gitti. Ancak, enflasyon 2023 yılı Eylül ayında yıllık bazda yüzde 73,5’e ulaşarak rekor kırdı. Bu durum, yatırımcıların TL’den kaçışlarına neden oldu ve dolar/TL kuru yükseldi.

Gram altında yeni rekor

Gram altın ise, dolar/TL kurundaki yükselişin yanı sıra ons altındaki yükselişin de etkisiyle 1.808 TL ile yeni tarihi zirvesini gördü.

Ons altın, küresel enflasyonist baskılar ve jeopolitik riskler nedeniyle yükseliş trendinde. Bu durum, gram altın fiyatlarının da yükselmesine neden oldu.

Dolar/TL kurundaki yükseliş de gram altın fiyatlarının yükseltti. Dolar/TL kurunun yükselmesi, altın fiyatlarını TL cinsinden daha cazip hale getiriyor. Bu durum, altın talebini artırıyor ve gram altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Merkez Bankası’nın faiz kararı bekleniyor

Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararının da dolar/TL ve gram altın fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Piyasalar, Merkez Bankası’nın bir haftalık repo faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35’e yükseltmesini bekliyor. Bu durumda, dolar/TL kurunda ve gram altın fiyatlarında bir miktar gerileme olması bekleniyor.

Ancak, Merkez Bankası’nın faiz artışının yeterli görülmemesi ve jeopolitik risklerin devam etmesi durumunda, dolar/TL kurunda ve gram altın fiyatlarında yükselişin devam etmesi de mümkündür.