DünyaEkonomiGündem

Dolar yeni yıla güçlü başladı! Dolar diğer para birimlerine karşı değer kazandı!

Doların yıla zirvede başlamasıyla birlikte para piyasaları değerlendirilmeye başlandı.   Doların yıla güçlü başla işi beklentileri hangi yönde etkileyecek? Dolar neden yükseldi? İşte konuyla ilgili tüm beklentiler…   

Dolar neden yükseldi? 

Dolar, küresel ölçekte yeni bir yıla son derece güçlü bir başlangıç yaptı. Günlük olarak yüzde 0,8’lik bir artışla dolar endeksi, mart ayından sonra en hızlı artışını gerçekleştirerek 102 seviyesini aştı. Bu seviyedeki günlük artış, ise ABD’deki banka krizi döneminden dokuz ay öncesinde görülen bir durumu temsil ediyor.  

Doların diğer para birimlerine karşı değer kazanması hususunda, Amerika Merkez Bankası’nın faiz indirimine dair beklentilerin azalması ve de bununla birlikte Kızıldeniz’deki gerilimin etkili olduğu görülüyor. Ayrıca, Hazine tahvil getirilerindeki yaşanan toparlanma küresel düzeyde dolara büyük oranda destek sağladı.  

Yeni açıklanan Fed tutanaklarına göre, banka yetkilileri politika faizinde zirvede olduğunu düşünüyor ve 2024’ten itibaren faiz indirimlerine başlanabileceğini aktarıyor. Bu durum da yatırımcıların faiz indirimi beklentileri açısından daha temkinli olmalarına sebep olarak dolardaki yükselmeyi bir nebze yavaşlattı.  

  

Fed tutanaklarının dolara etkisi  

Fed’in faiz indirimi beklentilerindeki azalma doların yükselmesinde etki gösteren en önemli faktörlerden birisi oldu. Fed yetkilileri, politika faizinin zirvede ya da zirveye yakın olduğunu düşündüğünü paylaştı. Bankanın enflasyonu kontrole almak için faiz artırımına devam edeceğine dair beklentileri de azalış gösterdi. Bu durum ise yatırımcıların doları güvenli liman şeklinde görmelerine imkan sağladı.  

 Kızıldeniz’deki gerilim de doların yükselmesinde rol oynadı. İsrail ve İran arasında artarak devam eden gerilim, bölgede oluşan riskleri artırdı. Bu durum, yatırımcıların riskten kaçınmaları adına eğilimini artırıp dolara yönelmelerini sağladı.  

  

Hazine tahvil getirilerindeki toparlanma  

Hazine tahvil getirilerindeki toparlanma durumu küresel düzeyde dolara destek sağladı. ABD’de açıklanan 10 yıllık tahvil faizi, yeni yılın ilk günü yüzde 1,78’e kadar yükseldi. Bu seviye, son bir haftadaki en yüksek seviye oldu. Tahvil getirilerindeki yaşanan bu toparlanma, ABD ekonomisinin güçlü seyrettiğini ve bununla birlikte Fed’in faiz artırmayı sürdüreceğini gösteriyor. Bu durum da doların değerlenmesine neden oldu.