Doların ateşi sönmüyor! Güne yeni bir rekorla başladı

Dolar/TL, yeni bir rekorla güne başladı. Eylül ayının başından bu yana süren günlük sınırlı yükseliş trendini bugün de sürdürdü ve bugün 28.3245 seviyesinden açıldı. Piyasalar bugün iç veri gündemi ve ABD Merkez Bankası’nın faiz kararını yakından izliyor.

İç veri gündeminde, Ekim ayına ilişkin imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve öncü İstanbul enflasyon verisi bulunuyor. Dolar/TL, yıl başından itibaren TL karşısında yüzde 33,9 değer kaybederek zorlu bir dönemden geçiyor. Haziran ayından bu yana kamunun kontrolünün gevşediği dönemde TL’nin değeri yüzde 26,9 oranında düştü.

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporu bekleniyor

Geçen hafta Merkez Bankası, politika faizini yüzde 35’e yükseltmesinin ardından TL mevduat payını artırma ve sadeleşme gibi yeni önlemler açıkladı. Bu önlemler, özellikle mevduat ve tahvil piyasalarını etkilemekte. Ayrıca, yabancı para mevduatlarında zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon uygulamasına ilişkin detaylar da açıklandı.

Bu haftanın önemli gündem maddelerinden biri de Merkez Bankası’nın yılın son enflasyon raporu olacak. Merkez Bankası’nın 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 33 iken piyasa tahmini yüzde 40 ila 45 arasında bulunuyor. Merkez Bankası’nın enflasyonla ilgili açıklamaları yakından izleniyor.

İsrail’e karşı tutum takip ediliyor

Artan küresel jeopolitik risklerin Türkiye’ye etkisi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen haftaki açıklamaları ardından daha yakından takip ediliyor.

İsrail Türkiye’deki bazı diplomatik temsilcilerini Ankara tarafından yapılan “ağır açıklamalar” nedeniyle geri çağırdı.

Analistler Erdoğan’ın açıklamasına kadar Orta Doğu’daki gerilimin Türkiye ekonomisine oldukça sınırlı bir etkisi olmasını bekliyordu.

Erdoğan’ın açıklamaları sonrası ise Türkiye’nin İsrail, ABD ve Batı ülkeleriyle ilişkileri daha yakından takip edilmeye başlandı

 

Exit mobile version