Doların yükselişi devam ediyor!

Dolar/TL kuru, rekor seviyede güne başladı ve tarihi zirvesinde sınırlı yükselişini sürdürüyor. Kurların yeni güne 28.51 seviyesinden başlamış olmasıyla birlikte, Türk Lirası, yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 34,3’lük bir değer kaybına uğradı.

Dolar/TL kuru tarihi zirvelerinde günlük sınırlı yükseliş trendini sürdürürken, Hazine’nin dün gerçekleştirdiği ihale sonuçları, tahvil ve bono piyasasının kamu kontrolünden uzaklaştığını gösterdi. Hazine’nin düzenlediği ihalelerden 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik getirisi, bankalara zorunlu tahvil alımını düzenleyen regülasyonlar nedeniyle düşük seviyelerden yükselerek yüzde 42.18’e ulaştı.

Mayıs ayından bu yana yaşanan yabancı yatırımcı payındaki rekor düşüşe rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) regülasyonlarıyla düşük seviyelere çekilen bileşik getiri, son altı ay içinde 33 puanın üzerinde artış gösterdi.

Hazine dün 21 milyar TL daha borçlandı

Hazine, dün 2 ve 10 yıl vadeli gösterge tahvil ihaleleri ile yaklaşık 21 milyar TL borçlandı. Bu haftaki toplam dört ihalede borçlanma miktarı yaklaşık 40 milyar TL oldu.

İşlemciler, TCMB’nin faiz artışları ve bankaları tahvil alımına zorlayan uygulamaların büyük bir kısmının kaldırılmasıyla piyasanın tekrar serbestleştiğine dikkat çekiyorlar.

Hazine, Kasım ayında toplam 78.4 milyar TL iç borç servisine karşılık toplam 78 milyar TL iç borçlanma programlıyor. Son aylarda Hazine, programladığı borçlanma miktarının üzerine çıkmış durumda.

Hazine ayrıca, 5 yıl vadeli sukuk ihracını 2.5 milyar dolar borçlanma ile tamamlarken, ihracın nihai getiri oranı yüzde 8.5 olarak gerçekleşti.

Türk Lirası eriyor

Türk Lirası’nın yıl başından itibaren dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 34.3 düzeyinde. Haziran ayından bu yana kamu kontrolünün gevşemesi ile birlikte TL’nin değer kaybı yüzde 27.3 seviyesine ulaştı.

Merkez Bankası, bugün şirketlerin kredi bakiyelerine göre döviz pozisyonlarını bildirim yükümlülüğünü değiştirdi. 10 milyon lira üzeri krediye sahip firmaların özet döviz pozisyon raporlaması uygulaması sona erdi.

Özel bankalara yetki verildi

Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) fonlarının artık tüm bankaların vadeli veya vadesiz mevduat ile özel cari ve katılma hesaplarında değerlendirilebileceği bir değişiklik yapıldı. Bu fonlar önceki dönemde sadece kamu bankalarında değerlendirilebiliyordu.

Küresel piyasalarda, tahvil getirileri ve dolar son birkaç haftadır dip seviyelerine yakın seyrediyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarını bekleyerek, gelecekteki para politikası hakkında ipuçları arıyorlar ve bir sonraki faiz artışının ne kadar olası olduğunu anlamaya çalışıyorlar.

Dolar, bazı Fed yetkililerinin faiz artırımlarının devam edebileceğine dair açık kapı bırakmalarının ardından hafif bir toparlanma yaşarken, yatırımcılar Powell’ın bugünkü ve yarındaki açıklamalarını dikkatle takip ediliyor.

 

 

Exit mobile version