Dolar/TL, tarihi zirvesinde güne başladı ve 29.0525 seviyesine ulaştı. Türk Lirası’nın yıl başından beri dolar karşısındaki kaybı ise yüzde 35,6 olarak gerçekleşti.
Üç aydır devam eden sınırlı yükseliş eğilimi, bugünkü ABD Merkez Bankası (Fed) politika toplantısı öncesinde etkili oldu. Petrol fiyatlarının altı ayın dip seviyesine gerilemesi de piyasalarda dikkat çeken bir gelişme olarak öne çıktı.
Yatırımcılar, Fed’in bugün sona erecek olan yılın son politika toplantısının kararını bekliyor. Fed, faiz kararını TSİ 22.00’da açıklayacak, ve piyasa beklentileri, merkez bankasının politika faizini sabit tutacağı yönünde. Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında gelecekteki para politikasına dair ipuçları arayacaklar.
Eylül’den beri günlük sınırlı yükselişte
Dolar/TL, eylül ayının başından bu yana günlük sınırlı yükseliş eğiliminde ilerliyor. Aralık ayının başında yabancı fon akışının etkisiyle birkaç gün yavaşlamış olsa da, bu yükseliş devam etti ve kurdaki yeni zirve 29.0525 seviyesine ulaştı. Türk Lirası, yıl başından itibaren dolar karşısında yüzde 35,6 oranında değer kaybetti. Haziran ayından bu yana ise TL’nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 28,7 oldu.
Bugün içinde takip edilecek önemli bir veri bulunmazken, TBMM’de 2024 bütçe görüşmeleri devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 14-15 Aralık’ta İspanya’da yatırımcı toplantılarına katılacaklar. Erkan, bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile görüşecek. Cuma günü piyasa kapanışının ardından kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s açıklamaları da yakından izlenecek.
Hazine 100 milyar TL borçlandı
Hazine, aralık ayı borçlanma programını dün tamamladı ve bu ay uzun yıllar sonra ilk kez yabancı yatırımcılardan talep gördü. Hazine, ay başından bugüne gerçekleştirdiği yedi borçlanma ile 45 milyar TL olan tahminini belirgin şekilde aşarak 100 milyar TL’ye yakın borçlandı. Ancak, Hazine’nin önümüzdeki yıl gerçekleştireceği borçlanma tutarlarının belirgin artış göstermesi bekleniyor. Hazine’nin yabancı yatırımcılardan gördüğü ilgi, piyasa açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.