Dolarları yakıp ‘inadına Türk parası’ demişlerdi: Dolar zengini iller arasında 2.ci oldular

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, toplam mevduat içindeki yabancı para mevduatının payının en yüksek olduğu iller belli oldu. Bu iller arasında yer alan şehirler dikkat çekiyor ve akıllara 2016 yılında esnafın dolarları yakarak gösterdiği milli duruş geliyor.

BDDK verilerine göre, döviz mevduatının toplam mevduat içindeki payı en yüksek olan iller belirlendi. Kırşehir, Aksaray, Yozgat, Nevşehir ve Bayburt gibi şehirler, yabancı para mevduatının en yüksek olduğu iller olarak öne çıkıyor. Kırşehir, toplam mevduat içindeki yabancı para mevduat payıyla yüzde 52 ile listenin başında yer alıyor. Aksaray ise yüzde 51,4’lük bir payla ikinci sırada. Yozgat, yüzde 50, Nevşehir ise yüzde 49,2 ile bu listeye dahil oluyor. Bayburt ise yüzde 48,4’lük bir oranla bu iller arasında yer alıyor.

2016’da dolar yakmışlardı

Bu veriler, 2016 yılında Aksaray’da yaşanan ilginç bir olayı hatırlatıyor. O dönemde, Avrupa ve Amerika tarafından Türkiye’ye uygulanan yaptırımlara tepki gösteren üreticiler, Aksaray’daki hayvan pazarında dolarları yakarak gösterişli bir protesto yapmıştı. Pazarda ‘Pazarımızda Dolar ve Euro Geçersizdir’ yazılı pankartlar asılmış, dolar ve Euro ile alışveriş durdurulmuştu. Ardından dolarları yerlere atıp ayaklarıyla çiğneyen hayvan üreticileri, daha da ileri giderek dolarları yakmışlardı. Dönemin Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ise, “Biz Anadolu insanları olarak bundan sonra pazarımızda Euro ve dolar kullanmayacağız. İnadına Türk parasını kullanacağız” demişti.”

İşte dolar zengini iller

Ekonomist Şenol Babuşcu’nun oransal hesaplamalarına göre işte toplam mevduat içinde yabancı para mevduatın payının en yüksek olduğu iller:

 

Exit mobile version