Domatesin faydaları şaşırtıyor! Her gün domates yiyen erkeklerin sperm kalitesi artıyor

Yakın gelecekte anormal sperm üretimine ve fonksiyonuna bağlı problemlerin çoğu, girişimsel tedavilere gerek kalmadan çözülebilecek. Likopen’in başlıca kaynaklarından olan domates en güçlü antioksidan karotenoitlerden sperm kalitesini hem şekil hem de yüzme kapasitesi açısından artırdığı kanıtlandı. Mevsiminde tüketilen domates, spermin sayı ve kalite artışında çok önemli bir rol üstleniyor. Öyle ki mevsiminde ve doğal olarak tüketilen domatesin spermin sayı ve kalitesini yüzde 70 oranında artırdığı belirtiliyor. Domatesin bu faydasını, aynı zamanda prostat kanserine karşı koruyucu etkisi de bilinen likopen sayesinde sağladığını belirtiyor.

‘Bu farkı beklemiyorduk’

Sheffield Üniversitesi Onkoloji ve Metabolizma Bölümü’nden Prof. Allan Pacey, çalışmanın sonunda tablet kullanan ve kullanmayanların sperm parametreleri arasındaki bu farkı gerçekten beklemediklerini açıkladı.

‘İnanılmazdı’

Hatta sonuçları gördüklerinde nerdeyse sandalyeden düşmek üzere olduğunu belirtti.Spermlerde görülen hareket ve morfolojik açıdan düzelme inanılmazdı.”

Bu çalışmanın bir sonraki adımının daha çok katılımcıyla ve bebek sahibi olmaya çalışan çiftler üzerinde yapılması gerektiğini belirten Op.Dr. Betül Görgen, ilk basamaktan elde edilen olumlu sonuçların yeni yapılacaklar açısından umut verici olduğunu sözlerine ekledi.

Exit mobile version