GenelPolitika

Donald Trump Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi!

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasındaki anlaşmaya yaptığı katkıdan dolayı 2021 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Amerikan basınından elde edilen bilgilere göre, Trump’ın Nobel Barış Ödülü adaylığı, Norveç Parlamento üyesi Christian Tybring-Gjedde tarafından sunuldu. ABD Başkanı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail arasında yapılan bir anlaşmaya katkı sağlamıştı. İslam dünyasında çokça tepki çeken bu katkı sebebiyle Trump, 2021 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Tybring-Gjedde, Nobel Komitesine sunduğu adaylık mektubunda, BAE ve İsrail arasındaki anlaşmazlıkların son bulması için yaptıkları anlaşmada kilit bir rol oynaması sebebiyle bu ödüle layık görülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca bu anlaşma sonrası Orta Doğu ülkelerinin BAE’nin bu doğrultuda takipçisi olabileceği ve Orta Doğu’yu iş birliği ve bir refah bölgesi haline getirebilecek bir oyun değiştirici olduğu vurgusunu yaptı.

NE YAŞANMIŞTI?

13 Ağustos tarihinde Donald Trump, İsrail ve BAE’nin “ilişkilerini tamamen normalleştirmek” için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. İsrail ve ABD’den oluşan ortak heyetler 31 Ağustos’ta Tel Aviv’den ticari bir uçakla Abu Dabi’ye gitmiş, normalleşme sürecine geçiş için 2 günlük görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Bu anlaşmayla BAE, 1979’da Mısır’ın ve 1994’te Ürdün’ün ardından İsrail’le normalleşme süreci yürüten üçüncü Arap ülkesi oldu.