Bir süredir dolar fiyatlarında yaşanan düşüş vatandaşların heyecanlanmasına neden oldu. Bu nedenle vatandaşlar, mobilya, cep telefonu, hazır giyim gibi ürünlerde indirim bekliyorlar. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Mustafa Kemal Turnacı, vergi düzenlemesi ile mobil araçlarda yüzde 20’ye varan bir indirim söz konusu olabileceğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıl corona virüsü sürecinde dolar fiyatlarında meydana gelen yükseliş bir çok ürün fiyatına yansımıştı. Son haftalarda ise dolar fiyatları 7 TL’nin altına düştü. Bu nedenle heyecanlan vatandaşlar indirim haberi bekliyor.
Sabah Gazetesi konu hakkında yetkili isimler ile görüştü. İşte uzman isimlerden fiyat değerlendirmeleri:
Mobil araçlarda yüzde 20’ye varan bir indirim söz konusu olabilir
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Mustafa Kemal Turnacı, fiyatlarda indirimin mümkün olacağını söyledi. Firmaların ithalat yaparken bankalarla belli bir kur üzerinden anlaşma yaptığını söyleyen Turnacı, “Bu anlaşmaların süresi 3 ay da bir yıl da olabilir. Asıl bu süreler bittiğinde yeni siparişlerde bu kurdaki düşüş hissedilecektir. Bizim sektöre yönelik yapılacak vergi düzenlemesi ile mobil araçlarda yüzde 20’ye varan bir indirim söz konusu olabilir diye düşünüyorum. Böylelikle fiyatlar makul seviyeye gelir.”
TV ve telekom ürünlerinde bu ay sonuna kadar düşüş bekleniyor
Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ise kurdaki gerilemenin maliyetler için önemli olduğunu ancak fiyat değişimini konuşmak için döviz kurunun 3-4 ay bu seviyede devam ettiğini görmek gerektiğini söyledi. Dövizde yaşanan gerilemenin teknoloji ürünlerinin ulaşılabilir olması anlamında çok önemli olduğunu söyleyen Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan da şu değerlendirmeyi yaptı: “Dövizde yaşanan gerilemenin şubat ayının sonuna kadar, yaklaşık yüzde 10’luk fiyat düşüşlerine imkan tanıyacağını öngörüyoruz. Şimdiden eğitim ve iş için çok tercih edilen notebookların fiyatlarına yansımaya başladı. Ana kategoriler arasında yer alan TV ve telekom ürünlerinde de kademeli olarak ay sonuna kadar fiyat düşüşleri bekliyoruz.”
Süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında indirim olabilir
Tüketicinin fiyat artışından en fazla şikayet ettiği ürün grubu ise gıda… Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz, düşüşün özellikle bitkisel yağ ve pirinç gibi ithalat ağırlıklı sektörlerde kendini hissettireceğini söyledi. Tarım ürünlerinde bir etkisinin görülmesini beklemediklerini dile getiren Akyüz, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında indirim olmasının beklenmediğini belirtti. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Tarımda gübre, mazot, ilaç gibi doğrudan dövize endeksli yüksek bir maliyet söz konusu. Buradaki gerileme fiyatlara olumlu yansıyacaktır elbette. Özellikle pirinç ve fasulye gibi ithalata bağımlı ürünlerin fiyatlarında yüzde 10-15 civarında indirim olur” dedi.
Son fiyatı belirlemek perakendecilerin insiyatifinde
Hızlı tüketim ürünleri de kurdaki yükselişi en fazla hisseden bir başka sektör olarak öne çıktı. Amaçlarının rekabetçi değer ve kalitede ürünler sunarak markalarını tüketicilerle buluşturmaya devam olduğunu söyleyen P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, şunları kaydetti: “Bizde ürünlerin fiyatı; hammadde, paketleme, işletme, üretim, lojistik, dağıtım, pazarlama araştırmaları, reklam maliyetleri gibi üretimden tedarik zinciri maliyetlerine kadar birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Kanuni gerekliliklere bağlı olarak son fiyatı belirlemek perakendecilerin insiyatifinde.”
Bu yaz sezonuna fiyat düşüşleri yansır
Hazır giyim sektöründe de gözler yeni sezona çevrilmiş durumda. LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, “Kurda yaşanan önemli gerilemeye rağmen maalesef iplik ve kumaş fiyatlarında gerileme olmadı. Bizler tüketicilerimize daha düşük fiyata ürün sunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hammaddede düşüş olursa anında fiyatlarımıza yansıtırız” dedi. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ise şunları kaydetti: “Sektörümüzde dolar kuru düşüşünün fiyatlara olan etkisini kısa sürede görmemiz mümkün olmuyor. Koleksiyonlarımızın siparişlerini ya da üretimini en az 6 ay önce tamamlıyoruz. Ama yaz sezonuna yansıtırız.”