DSÖ açıkladı! Bu ilaçlar koronavirüs ölümlerini azaltıyor!

DSÖ ve İngiliz bilim insanlarının yaptığı ortak bir araştırma koronavirüs tedavisiyle ilgili çığır açacak bir gelişmeyi müjdeledi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını gün geçtikçe yayılmaya devam ediyor. Hız kesmeden artan vaka ve ölüm sayıları karşısında insanlar çaresiz bir bekleyiş içindeyken, bilim adamları da son hız tedavi ve aşı çalışmalarını sürdürüyor.

Herkesin endişeyle güzel bir haber beklediği bugünlerde, koronavirüs savaşında dünyayı umutlandıran bir gelişme yaşandı. DSÖ ve İngiliz bilim insanlarının ortak yürüttüğü bir araştırma sonucunda, steroid ilaçlarının koronavirüse bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azalttığı ortaya çıktı.

Açıklamalı bilgilerin Journal of American Medical Association’da yayınlandığı makalede, çalışmanın DSÖ ve Bristol Üniversitesi Ulusal Sağlık Çalışmaları Enstitüsünce yürütüldüğü açıklandı.

12 ülkede Covid-19 hastalarında üç farklı steroid kullanımına ilişkin yedi çalışma analiz edildi. Çalışmada ayrıca, deksametazon, hidrokortizon ve metilprednizolon ilaçlarının incelendiği açıklandı. Araştırma sonucunda, steroid ilaçlarının koronavirüse bağlı ölümleri yüzde 20 oranında azalttığı ortaya çıktı.

Bristol Üniversitesi Tıbbi İstatistik ve Epidemiyoloji Bölümünden Prof. Jonathan Sterne yaptığı açıklamada, “Steroidler ucuz ve kolay bulunabilen bir ilaç, Covid-19’dan en çok etkilenen insanlar arasındaki ölümleri azaltmada etkili oldu. Araştırma sonuçları tutarlıydı, yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak fayda sağladı” ifadelerini kullandı.

Bu yeni bilgiler ışında, koronavirüs tedavisinde büyük gelişme kaydedildiği ifade edildi. Sonuçları ortaya konan araştırmanın en önemli kısmı ise, hidrokortizon, metilprednizolon ve deksametazon adlı ilaçların ucuz ve kolay erişilebilen ilaçlar olması. Bu ilaçların hali hazırda dünyanın pek çok bölgesinde farklı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve yaygın olarak bulunduğu için ulaşılmasının oldukça kolay olduğu öğrenildi.

“1000 HASTADA 87 DAHA AZ ÖLÜM OLUYOR”

İlacın solunum cihazına bağlı hastaların ölüm oranını üçte bir oranında azalttığı, oksijen alan hastalarda ise ölüm riskini beşte bir oranında düşürdüğü ortaya kondu. Araştırmacılar, ilacın salgının baş göstermesinden bu yana İngiltere’de kullanılmış olsa hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin daha az olacağını belirtti. DSÖ’den uzman Janet Diaz ise koronavirüsle mücadelede steroid kullanımının önemi şu sözlerle açıkladı; “Kortikosteroidler verildiğinde 1000 hasta başına 87 daha az ölüm olduğuna dair kanıtlar bulunuyor.”

Araştırma sonucunda, ölümleri azalttığı ispatlanan ilaçların kullanımının sadece durumu ağır ve kritik hastalarda olumlu sonuçlar verdiği, hastalığı hafif atlatan kişilerde kullanılmasının doğru olmadığı açıklandı. Ancak koronavirüsü ağır geçiren kişilerin genellikle ileri yaşlarda olanlar olduğu biliniyor. Steroid ilaçları ise ileri yaştaki hastalarda kan şekerinde yükselme, başka enfeksiyonları tetikleme, zihinde bulanıklığa yol açma gibi sonuçlar doğurabiliyor.

Uzmanlara göre bunlar kontrol edilebilir düzeyde sorunlar ve ilaçların ölüm oranını düşürecek olması hastalıkla mücadele adına çok büyük bir kazanım.

Exit mobile version