Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs için pek çok ülke aşı çalışmalarına başladı. Faz aşamasında olan aşının ilk olarak hangi ülkeden çıkacağı merak konusu oldu. Konuya dair açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanım Ghebreyesus çalışmaları devam eden aşılar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Ghebreyesus; “Aşı milliyetçiliğine son vermeliyiz” ifadelerini kullandı.
Koronavirüs krizi ve gündemdeki aşı çalışmaları üzerine düzenlediği sanal basın toplantısında Ghebreyesus; “Stratejik ve küresel hareket etmek bütün ülkelerin yararına olacaktır. Herkes güvende ve sağlıklı olmadığı sürece kimsenin sağlığının garantisi yoktur. Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkelerden COVAX isimli çok uluslu aşı çalışmamıza dahil olmalarını istedim. Ülkeler kendi çıkarlarını diğer ülkelerin önüne koymamalı, bu durum pandemiyi daha da kötü bir hale getirir” dedi.
Yapılan bu açıklama gözleri aşı konusunda diğer ülkeler arasında yaşanan rekabete çevirdi. En son Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya’nın koronavirüs aşısını geliştirdiğini ve aşının ilk uygulandığı kişilerden birinin de kızı olduğunu açıklamıştı. Rusya’nın bu açıklamasından sonra ABD’nin tepkisi merak konusu olmuş, ABD Başkanı “Bu aşı hakkında pek fazla bilgimiz yok. Aşının işe yarıyor olmasını umuyoruz. Gerçekten bunu umuyoruz. Bizim çok sayıda aşımız var, onların da işe yarayacağını umuyoruz, ama tüm test sisteminin baştan sona geçilmesini istiyoruz. Çok yakında bir şeyler duyuracağız. Aynı zamanda çok, çok önemli olduğunu düşündüğüm ilaçlar olacak” yanıtını vermişti.
Tedros Adhanım Ghebreyesus’un yaptığı açıklamalardan sonra koronavirüs aşısı için kolektif bir çalışmanın uygulanıp uygulanmayacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.