Gündemİzmir Haberleri

Duayen gazeteci Murat Ervin, mesleğin sorunlarına ışık tuttu

Duayen gazeteci Murat Ervin, İLKSES TV’de yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa’nın konuğu oldu. Ervin, meslektaşlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına katılan gazeteci Murat Ervin, Türkiye’de basın sektörünün durumunu anlattı, İzmir’de gazetecilik mesleğinin zorluklarını aktardı. Gazeteciliğin bambaşka bir noktaya, kimsenin yapmak istemediği bir meslek haline geldiğini söyleyen Ervin, “Kıdem fark etmeksizin maaşlar aynı!” dedi.

BİZİM İÇİN SIRADAN, HERHANGİ BİR GÜN

Yaklaşık 30 yıl önce gazetecilik mesleğine başlayan Ervin, şunları kaydetti: “Eskiden belki 10 Ocak gazeteciler için bir bayram olabilirdi. Ancak artık ne çalışanlar için ne de çalışmayanlar için herhangi bir bayram özelliği yok. Bizim için sıradan, herhangi bir gün. Bir de çalışan ya da çalışmayan diye ayrılması da çok kötü. Çünkü arkadaşlarımızın çoğu iş bulamıyor. Farklı sektörlerde iş arayışına girdiler. Fakat orada bile iş bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Örneğin daha dün görüştüğüm bir meslektaşım yerel gazetelerde asgari ücrete bile iş bulamadıkları için hamallık yapmaya başladığını söyledi. O yüzden bugün bayram değil, gazetecilerin hamallık yapmaya mecbur kaldığı bir gün. Çalışmayan arkadaşlarımızın ne suçu var? Onlar gazeteci değil mi? İlla böyle bir gün kutlanacaksa kesinlikle ayrım yapılmaması gerekiyor.”

“PATRONUN İSTEDİĞİ OLMAYINCA PERFORMANSI DÜŞÜK DENİLEREK İŞTEN ÇIKARTILIYORSUNUZ”

Programda gazetecilerin çalıştıkları kurumlarda yaşadıkları mobbinge de değinen Ervin, kendisinin çalıştığı bir kurumda yaşadığı sorunları gündeme getirdi. Ervin, “Arkadaşlarımız da ben de zaman zaman çalıştığım kurumlarda mobbinge uğradık. Hatta birkaç işi birden bana yaptırmak istedikleri için ‘ben bunu anayasaya göre bir angarya olduğunu ve bunu yapmayacağımı söyledim’ ve sonuçta çıkarıldım. Başka bir arkadaşımız sırf performans düşüklüğü denilerek işten çıkarıldı. Fakat performans düşüklüğü çok soyut bir kavram. Kime göre neye göre hangi kriterlere göre… bunun ispatlanması lazım. Ayrıca birisini eğer performanstan dolayı çıkaracaksanız, ilk önce bir uyarı verilir, ikinci uyarı verilir hala devam ediyorsa sizin belirttiğiniz kriterlere uymuyorsa o zaman işten çıkartabilirsiniz. Patronun istediği işler size ters geliyorsa sizi bir şekilde ya bıktırıp ya da performansınız düşük denilerek işten çıkartabiliyorlar maalesef” sözlerini kaydetti.

GAZETECİLERE YETERİNCE DESTEK VEREMİYORLAR

Öte yandan mesleğin itibarsızlaşmasına neden olan bir diğer durumunda bir iş tanımının olmaması olduğunu belirten Ervin, “Gazeteci kimdir? Bugün herhangi bir meslekten emekli olmuş birisi de gidip bir internet sitesi yapıp gazeteciyim diyebiliyor. Biz bunun eğitimini aldık, kurallarını biliyoruz. Ona rağmen sizin bir kıymetiniz kalmıyor. Diğer tarafa gazeteci gözüyle bakabiliyorlar” dedi. Ervin ayrıca basın meslek örgütlerinin de hak arayışında olan gazetecilere yeterince destek vermediğinin altını çizerek, “Gazetecilerin hak mücadelesinde sendikaların ve cemiyetlerin çok yeterli destek verdiğini düşünmüyorum. Öyle bir noktaya da geldik ki ne söylesem birileri üstüne alınacak. Hassas bir nokta. Onlardan bir destek görülmüyor” dedi.

YILLARDIR UMUTLA BEKLİYORUZ

“Alanında uzmanlaşan muhabirleri bırakın, artık muhabir görmek güç hale geldi” diyen Ervin, “Bulunan muhabirlerde çok kötü şartlarda çalışıyorlar. Prestiji de kalmadı artık gazeteciliğin. Eskiden bir valiyi, kaymakamı aradığınızda rahat rahat görüş alabilirdiniz. Ancak o kadar değersizleştirildi ki. Size dönüş yapılmıyor hatta ve hatta tehdit dahi alıyorsunuz. Bambaşka bir noktaya, kimsenin yapmak istemediği bir meslek haline geldi. Kıdem fark etmeksizin maaşlar aynı! Haber doğru mu değil mi kimse araştırmıyor. İnternet gazeteciliğinin ortaya çıkmasıyla, sırf tıklanma kaygısıyla haberler hızla giriliyor, ancak yalan çıkabiliyor. Halk yanıltılıyor. Şu an herhangi bir duyumla internete haber akışı sağlanıyor. Vatandaş aniden haberi tüketiyor beraberinde birçok hatanın gelmesine yol açıyor. İçerikler dahi aynılaştı. Bu bir mutfaktır. Siz mutfağa malzeme getirmezseniz kim yemeği nasıl yapacak? Muhabir olmadığı için gelen bültenlerle gazeteler çıkmaya başlıyor. Ve tüm gazeteler birbirinin aynısı haline geliyor” yorumunda bulundu.
Ervin, son olarak ise “Umarım önümüzdeki yıllardan itibaren her şey gazeteciler için daha iyi olur. Bunu yıllardır söylüyoruz. Yıllardır umutla bekliyoruz. Fakat karşılığını göremedik. Umarım tüm gazeteci arkadaşlarım hak ettikleri konuma, hak ettikleri maaşlara ve refah seviyesine ulaşır. Sevdikleri bu onurlu mesleği yapmaya devam ederler” temennisinde bulundu.