Dünya

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden korkutan rapor! Su krizi kapıda

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliği ve su sıkıntısıyla ilgili çarpıcı bir rapor yayımladı. Raporda, iklim değişikliğinin su döngüsünü düzensizleştirdiği ve bunun sonucunda sel ve kuraklık gibi afetlerin sıklığının ve şiddetinin arttığına dikkat çekildi.

Rapora göre, 2022 yılında dünyanın birçok bölgesinde su kıtlığı yaşandı. Avrupa’da kuraklık nedeniyle Tuna ve Ren gibi nehirlerde ulaşım zorlaşırken, Fransa’da nükleer elektrik üretimi aksadı. ABD’de Mississippi Nehri’nin su seviyesi aşırı düştü ve Güney Amerika’da La Plata nehir havzasında kuraklık olumsuz etkilere yol açtı.

Afrika’da milyonlarca kişi açlıkla savaşıyor

Aşırı kuraklık, Afrika Boynuzu’nda büyük bir insani krize neden oldu. Bölgede milyonlarca kişi açlık ve susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Buzullar eriyor

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporun dünya genelindeki su kaynaklarına kapsamlı bir bakış sunduğunu belirterek, “Buzullar ve buz örtüsü gözlerimizin önünde eriyor. Artan sıcaklıklar, su döngüsünü hem hızlandırdı hem de düzensizleştirdi. Daha sıcak bir atmosfer daha fazla nem tutuyor. Çok daha şiddetli yağışlar ve sel baskınları görüyoruz. Bunun tam tersi durumlarda ise daha fazla buharlaşma, daha kuru topraklar ve aşırı kuraklıklara tanık oluyoruz” dedi.

Taalas, raporun, insanları olumsuz hava koşullarından kaynaklanan su ya da iklim olaylarından korumayı amaçlayan “Herkes için Erken Uyarılar” girişimini mümkün kılmak ve geliştirmek için bir çağrı niteliğinde olduğunu da sözlerine ekledi.