Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: Covid’in yeni varyantı hızla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüsün Omicron varyantının bir alt varyantı olan JN.1’i “hızla yayılması” nedeniyle “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldı.

JN.1 varyantı Hindistan, Çin ve ABD gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ülkelerde de görüldü. WHO yetkilileri, bu varyantın kamu sağlığı için şu anda düşük risk oluşturduğunu ve mevcut aşıların koruma sağlamaya devam ettiğini söylüyor.

Ancak yetkililer, bu kış Covid vakalarının ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceği konusunda uyarıyor. Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi virüsler de Kuzey Yarımküre’de yükselişte.

JN.1 hızla yayılıyor

Covid’e neden olan virüs zamanla değişime uğruyor ve bu da farklı varyantların ortaya çıkmasına yol açıyor. Omicron varyantı bir süredir dünya çapında baskın varyant konumunda. WHO şu anda JN.1 de dahil olmak üzere Omicron ile bağlantılı bir dizi “dikkate alınması gereken varyantı” takip ediyor.

JN.1, ABD’de en hızlı yayılan varyant ve enfeksiyonların %15-29’unu oluşturuyor. İngiltere’de de laboratuvarda analiz edilen pozitif Covid vakalarının %7’sini oluşturuyor.

JN.1’in hızla yayılmasının nedeni muhtemelen spike proteininde BA.2.86 varyantınınkine ek bir mutasyona sahip olması.

WHO: Koronavirüs vakalarında artış görülüyor

WHO, JN.1’in kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlardaki artışın yanı sıra koronavirüs vakalarında artışa neden olabileceğini öngörüyor.

WHO’ya göre, JN.1’in aşıların sunduğu bağışıklığı ne kadar aşabildiği konusunda hala sınırlı kanıt bulunuyor. Bu varyantın insanları öncekilere göre daha fazla hasta ettiğine dair bir kanıt yok.

Ancak WHO yetkilileri, Covid’le hastaneye kabul edilen kişilerle ilgili veri raporlayan ülkelerin sayısının önemli ölçüde azalması nedeniyle, bu varyantın sağlık üzerindeki etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Enfeksiyonları ve ciddi hastalıkları önlemek için WHO şunları öneriyor:

 

Exit mobile version