Gündem

Dünya Ukrayna’yı izlerken, Çin ile ilgili korkutan iddia gündeme geldi! “Çin uçakları Tayvan’a girdi” iddiaları…

Dünya gündeminde, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve savaşa ilişkin sıcak gelişmeler yer alıyor. Avrupa’dan ve ABD’den gelen açıklamaların yanı sıra, Rusya’nın Ukrayna’daki ilerleyişine ilişkin yaşanan gelişmeler de anbean medyaya yansıyor. Dünya Rusya-Ukrayna savaşını konuşmaya devam ederken, korkutan bir iddia Uzakdoğu’dan geldi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyon sırasında Çin ile ilgili korkutan bir iddia ortaya atıldı. Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 9 savaş uçağının Tayvan hava sahasına girdiği duyuruldu. Bununla birlikte Çin’in Tayvan’a yönelik bir operasyon başlatma ihtimalinin endişeleri gündeme geldi.

Gözler Rusya-Ukrayna Savaşında

Dünyanın sıcak gündeminde, Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz yer alıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Rus birlikleri sabah saatlerinde Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı başlattı ve Donbas bölgesine yönelik başlayan saldırılar, Ukrayna’nın birçok kentine yansıdı. Başkent Kiev’de patlama ve siren sesleri yükselirken, ABD’den ve AB ülkelerinden Rusya’ya yönelik yaptırım açıklamaları da geldi. Savaş devam ederken, bölgedeki gelişmelere ilişkin haber akışı da küresel medyaya yansımaya devam ediyor. Dünyanın takip ettiği Rusya – Ukrayna savaşı sırasında bir korkutan iddia da Tayvan’dan geldi.

Tayvan İhlalde Bulunan Uçakları Açıkladı

Sputnik’te yer alan habere göre ABD’nin destek verdiği bilinen Tayvan, Savunma Bakanlığı aracılığıyla Çin savaş uçaklarının “Hava savunma teşhis bölgesini (ADIZ) ihlal ettiğini” iddia etti ve bu iddialarla birlikte bölgedeki gerilim de yeniden ateşlendi. Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Güney Çin Denizi’nin üst uç kısmında, Çin’e bağlı Hong Kong, Filipinler ve Tayvan arasında kalan Pratas Adası’nın kuzeydoğusunda, Çin’in 8 J-16 tipi avcı uçağı ve Y-8 tipi keşif uçağı “ihlal” sırasında bulundu. Tayvan’dan gelen “hava sahası ihlali” iddiaları sonrası gözler bu kez de Çin’e çevrildi.

Tayvan’da 2 Yıldır “İhlal” İddiaları Gündeme Geliyor

Son 2 yıldır Tayvan’ın, Çin savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiğine ilişkin suçlamaları gündeme geliyor. Pekin’e yönelik suçlamalarda ADIZ ihlali suçlamaları yapılıyor ancak uluslararası hukukta, ADIZ’ın bir tanımı bulunmuyor ve herhangi bir uluslararası otorite tarafından da ADIZ denetlenmiyor. ADIZ, genellikle ülkeler tarafından tek taraflı ilan ediliyor.