Gündem

Dünya ülkelerini alarma geçirdi! Omicron varyantı, süper varyant nedir?

Koronavirüs mutasyona uğramayı sürdürüyor.

DSÖ tarafından Güney Afrika Cumhuriyeti’yle Botsvana’da görülen koronavirüs varyantına dair açıklama paylaşıldı.

Yetkililer tarafından belirlenen yeni varyanta, ‘Omicron’ adı verildi.

DSÖ tarafından yapılmış olan açıklamada, “Ön bulgular yeni varyantın daha yüksek bulaşma riski taşıdığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Omicron (B.1.1.529) varyantı…

Botsvana ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde görülen ve koronavirüsün B.1.1.529 olarak adlandırılan yeni varyantı küresel olarak endişeye sebep oldu. Botsvana ve Güney Afrika’da 9 kişide görülen B.1.1.529 varyantı, “süper varyant” adıyla isimlendiriliyor ve 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Şu an için görülme sıklığı düşük olan bu varyanta karşı mevcut aşıların ise etkili olup olmadığına dair çalışmalar devam ediyor.

Seyahate yönelik kısıtlamalar

Yeni varyantın, Delta varyantından daha da bulaşıcı olabileceği ve aşıların bu varyanta karşı daha da az etkili olabileceği ihtimali ise bütün dünyada endişelere sebep oldu.

Botsvana, Güney Afrika ve İngiltere’nin yanında Zimbabve, Esvatini ve Lesoto’yu da kırmızı listeye dahil etme kararı alınırken, Avrupa Birliği’nde de Afrika’nın güneyinden gerçekleştirilen uçuşları durdurmaya yönelik karar alındığı kaydedildi.

Türkiye’de yeni varyant henüz görülmeden önce 15 Kasım tarihinden itibaren Güney Afrika’ya uçuşlarını durdurma kararı almıştı.