Bangladeş’te düşük ücretle çalışan işçiler, H&M, Zara, Levi’s, Gap, Puma gibi dünyaca ünlü markaların üreticileri olarak bilinen fabrikalarda düzenledikleri protestolarla gündeme geldi. İşçilerin düşük ücretler nedeniyle sokaklara dökülmesi, üretimin durma noktasına gelmesine sebep oldu.
Aylık ücretleri 95 dolardan 113 dolara yükseltilen işçiler, yapılan zammın yetersiz olduğunu düşünerek aylık 208 dolar talebinde bulundu. Ancak, 113 dolarlık zammın 1 Aralık’tan itibaren geçerli olacağının açıklanmasının ardından işçiler isyan etti.
Protestolarda 3 işçi hayatını kaybetti
Bangladeş’te H&M, Zara, Levi’s, Gap, Puma gibi markaları üreten işçilerin iki haftadır süren eylemine polis müdahale etti ve üç işçi hayatını kaybetti. Sendikalar, polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığını belirtti.
Geçinebilmek için aylık 208 dolar talep eden işçilerin protestoları, birçok fabrikanın kapanmasına neden oldu. 18 marka, aralarında H&M, Levi’s, Gap, Puma ve Abercrombie & Fitch’in bulunduğu markalar, Bangladeş Başbakanı’na barışçıl müzakereler yapılması çağrısında bulunan bir mektup gönderdi.
Dünyanın ikinci büyük hazır giyim üretim merkezi
Dünyanın ikinci büyük hazır giyim üretim merkezi olan Bangladeş’teki durum, ABD’deki markaları temsil eden ABD Giyim ve Ayakkabı Birliği (AAFP) tarafından endişeyle karşılandı. Mektupta, işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir asgari ücret çağrısında bulunan markalar, Bangladeş’teki fabrikalarında malzeme, tesis ve işçilik gibi tüm ön maliyetleri ödeyen fabrika sahipleriyle sözleşme yapıyorlar.