Aydın Haberleri

Dünyada bir ilk! Aydın Kuşadası’nda keşfedildi

Aydın Kuşadası’nda dünyada ilk olan bir keşif gerçekleştirildi. Kuşadası’nda yapılan saha çalışmaları sonucunda beyaz bir mantar çeşidi bulundu. Mantar türü hakkında açıklamada bulunan Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz, “ Keşfettiğimiz mantarın dünyada bir benzerinin olmadığını tespit ettik.” ifadelerini kullandı.

2015 senesinde Aydın Kuşadası’nda yapılan saha araştırması sonucunda yeni bir mantar türü keşfedildi. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz tarafından yapılan keşif sonucunda beyaz mantar, dünya literatüründe “Volvarille turcica” olarak tescillendi.

Mantar keşfi hakkında açıklamada bulunan Kaygusuz şu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşık 5 yıl önce Kuşadası’nda yaptığımız saha incelemesinde daha önce hiç rastlamadığımız “beyaz bir mantarı” fark ettik. Yaptığımız laboratuvar çalışmalarında bulduğumuz mantarın üç farklı gen bölgesini izole ettik ve bunları yurt dışındaki diğer beyaz mantar örneklerinin sekansları ile karşılaştırdık. Sonuç olarak keşfettiğimiz mantarın dünyada bir benzerinin olmadığını tespit ettik.

Danimarka’nın Kopenhag Üniversitesi bilim adamı Prof. Dr. Henning Knudsen ile 3 yıl boyunca ortaklaşa çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarda Danimarka, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi ülkelerin herbaryumlarında incelemelerde bulunuldu ve keşfedilen yeni türe benzer olan nadir mantar koleksiyonları bu çalışma çerçevesinde ilk kez incelendi ” dedi. Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz ayrıca Kuşadası’nın biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir bölge olduğunu belirterek, “Kuşadası farklı ekolojik yapıları sebebi ile zengin bir bitki örtüsüne sahip. Kuşadası’nda genel olarak Akdeniz ikliminin yanı sıra Avrupa-Sibirya ve İran-Turan fitocoğrafik bölgelerine özgü bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 2.500 mantar çeşidi bulunmaktadır. Volvariella turcica’nın keşfi ile bunlara bir yenisi daha eklendi. Kuşadası bölgesinde yeni keşifler için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

Kaygusuz tarafından keşfedilen mantar, Amerika Birleşik Devletleri’nde bitki bilimleri alanında yayın yapan ‘Mycologia’ isimli dünyanın önde gelen uluslararası dergisinde yayınlandı.