Gündem

Dünyanın en büyük uçağı rüzgar enerjisinde devrim yaratacak!

WindRunner ismi verilen ve dünyanın en büyük uçağı ünvanına sahip olacak devasa bir kargo uçağının planları nihayet ortaya çıktı.

108 metre uzunluğa ve 79,5 metre kanat açıklığına sahip olan bu muazzam uçak, rüzgar türbinlerinin kanatlarını taşımak için özel olarak tasarlandı. Hatta boyutları o kadar büyük ki, iniş ve kalkış yapabilmesi için 1800 metrelik bir piste ihtiyaç duyuyor.

Temel amacı rüzgar türbini kanatlarını taşımak

WindRunner’ın temel amacı, şu anda özel deniz araçlarıyla taşınmak zorunda olan devasa boyutlu ve hantal rüzgar türbini kanatlarının karadaki kullanımlarını artırmak. Bu sayede, daha geniş bir coğrafyada rüzgar enerjisi santrallerinin kurulmasının önü açılmış olacak.

WindRunner’ın etkileri sadece karadaki rüzgar enerjisi santralleri ile sınırlı kalmayacak. Bu devasa uçak sayesinde, daha büyük ve daha fazla güç üretebilen karasal rüzgar türbinleri geliştirilebilecek ve rüzgar enerjisi üretiminin önemli ölçüde artması sağlanabilecek.

7 yıldır üzerinde çalışılıyor

Colorado merkezli Radia şirketi tarafından tasarlanan ve MIT eğitimli roket bilimcisi Mark Lundstrom tarafından geliştirilen WindRunner’ın son 7 yıldır üzerinde çalışılıyor. Planlara göre bu dev uçak 4 yıl içinde gerçeğe dönüşecek ve rüzgar enerjisi sektöründe adeta bir devrim yaratacak.

WindRunner’ın kullanım alanları sadece rüzgar enerjisi ile sınırlı kalmayacak. Devasa kargo kapasitesi sayesinde, dev askeri makinelerin taşınması gibi birçok farklı alanda da kullanılabilme potansiyeline sahip.