Sağlık

Dünyayı saran yeni virüs: Yakalananların yarısı ölüyor!

Dünya yeni bir salgının pençesinde. Kuş gribi vakaları artıyor. Uzmanların dikkat çektiği konu ise bu salgının Covid-19’dan daha kötü sonuçlar yarattığı. Yakalananların yarısı maalesef hayatını kaybediyor.

Uzmanlar, H5N1 kuş gribi virüsünün Covid-19’dan 100 kat daha ölümcül olabileceği ve bulaştığı insanların yarısını öldürebileceği konusunda uyarıyor. Bu korkutucu öngörü, küresel bir endişe dalgası yaratıyor.

Son yıllarda birçok memeli hayvanda H5N1 virüsü tespit edildi. Virüsün mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale gelmesi endişe verici.

Bulaşa bağlı ölümler başladı

Geçtiğimiz sene Kamboçya’da bir çocuk virüsten dolayı hayatını kaybetti. ABD’de bir çiftlik işçisi ve 12 inek sürüsü de virüse yakalandı. Virüsün insandan insana bulaşma riski düşük olsa da, mutasyona uğramış olması endişe yaratıyor.

Uzmanlar, kuş gribi virüsünün küresel bir pandemi tehdidi oluşturduğunu ve farklı konakçılara bulaşabilme özelliğinin riski artırdığını vurguluyor. Dünya çapında bir salgına karşı hazırlıklı olunması gerektiği belirtiliyor.

Kuş gribi, Covid-19’dan 100 kat daha ölümcül olabilir mi?

Bu sorunun kesin cevabı şu anda bilinmiyor. Ancak uzmanlar, virüsün mutasyona uğrama potansiyelinin ve farklı türlere bulaşabilme özelliğinin endişe verici olduğunu söylüyor.

Salgın riski nedir?

Kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşma riski şu anda düşük. Ancak virüsün mutasyona uğraması bu riski artırabilir.