DepremlerGündem

Düzce’de 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından korkutan açıklama: 700 bin dinamitin…

Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından korkutan açıklamalar gelmeye devam etti. Birçok ilde hissedilen Düzce depremi ile ilgili Prof. Dr. Okan Tüysüz, sarsıntının şiddetinin 5.9 olduğunu ancak yüzeyde oluşan şiddetin 8 civarında olduğunu söyleyerek deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“700 TON CİVARINDA BİR DİNAMİTİN PATLAMASINA EŞDEĞER”

Düzce’deki depremin şiddetinin 5.9 olduğunu ancak yüzeyde oluşan şiddetin 8 civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Aşağı yukarı 700 bin ton civarında bir dinamitin patlamasına eşdeğer bir enerjinin bu deprem vasıtasıyla boşaltıldığını gösteriyor. Dolayısıyla oldukça kuvvetli bir deprem” dedi.

Sarsıntının İstanbul’dan Ankara’ya kadar geniş alanda hissedildiğini anlatan Ersoy, “Yüzeye yakın bir deprem, 7 kilometre ile 3.5 kilometre arasında derinlik değerleri veriliyor. Yüzeyde hissedilmesinin önemli nedenlerinden biri” ifadelerini kullandı.

BİNALARIN YÜZDE 80 ONARILMASI GEREK

Bir diğer önemli nedenin de Gölyaka ve Düzce’nin zayıf bir zemine sahip olması olduğunu kaydeden Tüysüz, “Bu tür zeminler deprem dalgalarını büyüterek insanlara iletiyor. Bu büyüklükteki bir depremin hasar yaratması beklenir. Binaların yüzde 80 oranında yenilenmesi, hasarın büyük olmasını engelleyen temel faktörlerden” diye konuştu.

Devam eden artçı sarsıntıların 5 büyüklüğüne kadar ulaşabileceği bilgisini veren Tüysüz, “Hasarlı yapılara girmemek ve yetkililer tarafından incelenmesinin beklenmesi gerekiyor” uyarısını yaptı.