Düzensiz göçle birlikte ülkemizde uyuz vakaları gittikçe artıyor

Uyuz hastalığı, temas yoluyla bulaşan bir deri hastalığı olarak hızla yayılmaya devam ediyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, hastalığın kış aylarında artış gösterdiğini belirtirken, son dönemde vaka sayısındaki artışın pandemi, göç etkisi ve tedavi uyumsuzluğuyla ilişkilendirildiğini açıkladı.

Uyuz hastalığının parazitsel bir deri hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Tosun, son 4-5 yılda özellikle günlük pratiğinde yüzde 10-20 oranında uyuz vakası gözlemlediklerini söyledi. Hastalığın bulaşma riskini artıran faktörler arasında ortak kişisel eşyaların kullanımı, tedavi uyumsuzluğu ve bilinçsizlik bulunduğunu belirtti.

Gece kaşıntıları uyuz belirtisi olabilir

Gece kaşıntılarının önemli bir belirti olduğuna dikkat çeken Dr. Tosun, hastaların deride tüneller oluşturan parazitin neden olduğu kaşıntı ve alerjik reaksiyonlarla gece uykularının etkilendiğini ifade etti. Hastalığın özellikle el parmak araları, el bilekleri, ayak bilekleri, karın bölgesi, genital bölge ve meme başı gibi bölgelerde kaşıntılı kabarcıklara neden olduğunu belirtti.

Tanı ve tedavi sürecine değinen Dr. Tosun, hastaların uyuz açısından dikkatli olmaları gerektiğini ve mutlaka bir sağlık merkezine başvurmaları gerektiğini söyledi. Tanının mikroskopla deriden alınan sürüntüyle kolaylıkla konabildiğini belirten uzman, klinik muayenenin de önemli olduğunu vurguladı.

İnsandan insana bulaşıyor

Uyuzun kişiden kişiye bulaşma özelliğine dikkat çeken Dr. Tosun, tedavinin en kritik aşama olduğunu belirtti. Hasta uyumunun tedaviyi etkilediğine vurgu yapan uzman, ortak kullanılan eşyalardan kaçınılması, denenen kıyafetlerin temizlenip tekrar kullanılması gibi önlemlerin hastalığın yayılmasını engelleyebileceğini ifade etti.

 

Exit mobile version