Kamu

e-Devlet üzerinden başvurular başladı: 10 günden az çalışanlar için açıklandı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli bir duyuruda bulundu. Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre, ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışanlar veya ayda 10 günden az çalışanlar için e-Devlet sistemi üzerinden başvuruda bulunulabilecek.

SGK resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile , “Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışanınızı veya ayda 10 günden az çalışanlarınızı kolaylıkla sigortalı yapabilirsiniz.” İfadelerini kullandı. SGK açıklamalarına göre, ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılıyor.

Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak?

Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar hakkında bu işlerin ay içinde 10 günden az ve 10 günden fazla yapılıp yapılmadığına göre işlem yapılacaktır.

Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir.

Ayda 10 gün ve üzerinde çalışanların primleri işverenleri tarafından kolay işverenlik uygulamaları çerçevesinde ödenecektir.

Ev hizmetinde ayda 10 günden az çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak?

Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir.

İş kazası ve meslek hastalığında 1/1/2021-31/12/2021 tarihleri arasında bir gün için ödenecek tutar 2,39 ₺ dir.