E-Devlet Üzerinden Yapılıyor, Tek Seferde Maaşın 24 Katı Ödeniyor

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından anne ya da babasını kaybetmiş olan kadınlara bağlanan yetim maaşı yaş sınırlaması olmadan Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi olarak çalışan kişinin kız çocuğu evlenene kadar yetim maaşı almaya devam ediyor.

Yetim maaşını almaya devam ederken evlenen kadınlar bu haktan artık yararlanamıyor ve aylıkları kesiliyor. Devlet bu kadınları mağdur etmemek adına aldığı kararda yetim maaşı alırken evlenen kadınların maaşının 12 ya da 24 aylık kısmını peşin olarak ödüyor.

Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren bu karar için yazılı başvuru şartı bulunuyor ve başvuru takibi e-Devlet üzerinden yapılıyor.

Yetim aylığı alırken evlenen ve yetim maaşı kesilen kadınların 2 yıllık maaşları tek seferde banka hesaplarına yatırılıyor. 5 yıllık süresi bulunan kanunda şartları taşıyan kişiler belirtilen süre içerisinde başvuru yaptıklarında toplu ödemeden yararlanabilecek.

Devlet verdiği bu destek ile, kadınların evlilik giderlerinin karşılanmasını amaçlıyor.

.Yüz binlerce kişinin faydalanabileceği, Çeyiz Parası desteğinden yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekiyor.

Çeyiz Parası Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aşağıda sıralanan Evlenme ödeneği başvuru evrakları şunlardır;

Başvuru sahibinin kimlik belgesi talep edilir.

Evlenme cüzdanı istenir.

Başvuru yapılacak olan kurumdan alınan dilekçe gereklidir.

Çeyiz Parası Alabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Başvuruda bulunan kişinin yetim aylığı alıyor olması gerekir.

Yetim maaşı alan erkeklerin değil, kadınların yararlanabileceği bir ödenektir.

Çeyiz parası alabilmek için kişinin ilk evliliğini yapıyor olması gerekir.

10.2008 tarihinden sonra yetim maaşı almaya başlamış olanların başvuruları kabul edilir.

Çeyiz Parası desteğinden yararlanmak için kişinin dilekçe yazıp SGK’ya vermesi ve başvuruda bulunması gereklidir.

Evlenme ödeneği için başvuru yapılmadan önce resmi olarak evli olmak gerekmektedir.

Kişi bu haktan yalnızca bir defa yararlanabilir.

Başvuruda bulunan kişinin yetim aylığı alan bir kız kardeşi daha var ise kendisi başvuruda bulunmadan önceki 2 yıllık süreçte kız kardeşinin çeyiz parası desteğinden yararlanmamış olması gerekmektedir.

Sigortalı olarak çalışan kadınların yetim aylığı alma hakları olmadığı gibi çeyiz parası desteğinden de yararlanamazlar.

Ancak, sigortalı olarak çalışmaları olan kadınlar; işten çıktıktan sonra yetim aylığı almaya başlarlarsa, evlendiklerinde de çeyiz parası alabilirler.

Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Evlenme ödeneği sorgulama yolları şu şekildedir;

E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir

Başvuru merkezlerinden evlenme ödeneği sorgusu yapılabilir.

Alo 170 hattı üzerinden çeyiz parası sorgulanabilir.

ÇEYİZ PARASI TUTARI NASIL HESAPLANIR?

Yetim aylığı alan kişinin 2 yıllık yetim maaşı olarak hesaplanır. Ancak Yetim maaşının tutarı üzerinden yetim aylığı alınan vefat eden kişinin son maaşına göre değiştiği için her kadının çeyiz parası tutarı da değişiklik gösterir.

 Sigorta Kollarına Göre Çeyiz Maaşı Hesaplaması Şu Şekildedir;

4A ve 4B sigorta kolu üzerinden yetim maaşı alanlar, aylıklarının 24 katına kadar evlenme ödeneği alma hakkına sahiptirler.

4C sigorta kolu aracılığı ile yetim aylığı alanların maaşlarının 12 katı üzerinden evlenme ödenekleri hesaplanır.

Çeyiz parası için hesaplama örneği vermek gerekir ise; 4A ya da 4B sigorta kolu üzerinden 500 TL yetim maaşı alanlar, 12.000 TL çeyiz parası alırlar. 4C sigorta kolundan 500 TL yetim aylığı alınması durumunda ise; çeyiz parası ödemesi 6.000 TL olur. Ayrıca hesaplama yapılırken yetim maaşının ek ödemeler hariç olan tutarı üzerinden çeyiz parası hesaplanır.

Çeyiz Parasında Zaman Aşımına Dikkat!

Evlenme ödeneğinin 5 yıl bir zaman aşım süresi bulunuyor. Yetim maaşı alan kadın çeyiz parası desteğinden 5 sene içerisinde faydalanmalıdır. Aksi durumda zamanaşımına uğraması nedeniyle 5 yıldan sonra gerçekleştirilecek olan başvurular reddedilir. 5510 sayılı kanunun 97’nci maddesi kapsamında zamanaşımı süresi açıklanır.

Çeyiz Parası Desteği Hesaplara Ne Zaman Aktarılır?

Bu konuda net bir süre vermek mümkün değildir. Evlenme ödeneğinin verilmesi süresi, başvuru merkezinin yani SGK müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Ancak başvuru yapılan tarihi takip eden ödeme döneminden sonra çeyiz parasının hesaba yatırıldığı görülür.

Exit mobile version