Ecevit İzmir’de anıldı: Solun marka isimleri anmada anılarını paylaştı

HABER/ Didar DEMİRCİ- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti 16’ncı Başbakanı Bülent Ecevit, vefatının 17’nci yıl dönümünde İzmir’de anıldı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenlenen “Anılarla Bülent Ecevit” başlıklı söyleşiye solun marka isimleri, Başbakan Ecevit ile olan anılarını paylaştı. Söyleşide konuşmacı olarak Zeki Sezer (DSP Eski Genel Başkanı), Altan Öymen (CHP Eski Genel Başkanı), Murat Karayalçın (SHP Eski Genel Başkanı) ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yer alırken Eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan panelin moderatörlüğünü yaptı. Ecevit’in şiirlerinin ve sözlerinin dinletilip okutulduğu programın açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. Ecevit’in bıraktığı değerlere önemle değinen Soyer’in yaptığı konuşmada partisine verdiği mesajlar da dikkat çekti. Öte yandan programın Ecevit’in ölüm yıl dönümü olan 5 Kasım’da yapılamamasının sebebi olarak da Çağlayan, CHP Kongresini işaret etti.

Söyleşiye katılan solun 4 büyük ismi, Ecevit ile olan anılarını ve Ecevit’in partiye ve Türkiye’ye katkılarını hatırlattılar. Programda Ecevit’in şiirleri Sunucu Ümit Tunçağ ve Gazeteci Misket Dikmen tarafından seslendirildi.

HAYATI BOYUNCA HALK İÇİN ÇALIŞTI

Programın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu anma vesilesiyle, Türkiye siyasetinin en değerli aktörlerinden biri olan geçmiş Genel Başkanımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. O, hayatı boyunca halk için çalıştı. Öyle ki, şu sözleri siyasi tarihimize altın harflerle nakşetti: “Bizim iki gücümüz var: Hak ve halk.” İşte o halk, onu Karaoğlan olarak bağrına bastı. Ona güvendi. Sayın Bülent Ecevit tam 5 kez ülkemizin Başbakanlık görevini büyük bir özveriyle yürüttü. “Bu düzeni değiştireceğiz” dedi. 2o. yüzyılın ikinci yarısında ülkemizdeki değişimin öncüsü oldu. Kıbrıs Barış Harekatı’yla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemenliğini sağladı. O, hak bildiği yoldan asla dönmedi. Bu yolda mahkum edilse de doğruyu savunmaktan ve halkının yanında olmaktan vazgeçmedi. Onun icraatlarının arkasında aynı zamanda bir fikir insanı olması yatıyordu. Entelektüel birikimi, şair kimliğiyle bilinen Ecevit, yazı ve denemeleriyle toplumun sorunlarına ışık tutan bir aydındı. Bir lideri anmanın en güzel yolu onun fikirlerini ve icraatlerini daha ileriye taşımaktır. Ecevit, 1974’te toplanan 22. CHP Kurultayı’nda “Cumhuriyet Halk Partisi demokratik sol bir partidir” ifadesini parti tüzüğüne koyulmasına öncülük etmiştir. “Ortanın Solu” yaklaşımını geliştirerek Cumhuriyet Halk Partisi’nin söylemlerini toplumun geniş kesimlerine ulaştırmış ve Partimizin iktidara ulaşmasını sağlamıştır” sözleriyle Ecevit’in ülkesi ve partisi için önemine değindi.

“İZMİR’DE KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ”

Soyer, partisi CHP’nin ülkedeki demokrasi ve barışın en güçlü savunucusu olduğunun altını çizerek, “İşte bu nedenle CHP ve İzmir arasındaki güçlü̈ ilişki bir tesadüf değildir.  Atatürk’ün CHP‘si ve Atatürk’ün İzmir’i… Her zaman bu topraklarda barışın ve demokrasinin teminatı olmuştur. Bu yüzden İzmir, bu ülkede halkın iradesi tecelli ettiği günden bu yana sandık başına sadece bir partiyi ve bir adayı seçmek için gitmez. İzmir’in bu iradesini çok iyi anlamak lazım. İzmirliler her seçimde demokrasiye, insan haklarına, bağımsızlığa ve laikliğe oy veriyor. Türkiye’de bu değerleri en iyi temsil eden partiyi ve adayı seçiyor. Ne mutlu ki bize, bu parti Cumhuriyet Halk Partimiz. Bu yüzden biz İzmir’de kendimizle yarışıyor, bu büyük hareket alanını sonunda kadar kullanıyoruz. Bunun da tek yolu İzmir’i dünyayla, Avrupa’yla buluşturmak. Biz bu nedenle beş yıldır kent diplomasisine büyük önem veriyoruz.  Bu gayretimizin dünyada tahmin ettiğimizden çok daha büyük bir anlamı var. Çünkü İzmir hem kadim demokrasinin doğduğu hem de modern Cumhuriyetimizin kurtuluş ve kuruluşunun başladığı yer. Tüm bunları dünyayla buluşturmak için büyük bir çaba içindeyiz” diye konuştu.

“KARAOĞLAN’IN ORTAYA KOYDUĞU DÜŞÜNCE ESERLERİNE SIKICA SARILMALIYIZ”

Soyer, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Bu çalışmalarımızın bir meyvesi olarak 2022 yılında Avrupa’nın demokratik değerlerini en iyi taşıyan şehir seçildik. Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Ödülü’ne layık görüldük. Birkaç hafta önceyse Avrupa Konseyi Bölgeler Meclisi başkanı seçilen ilk Türk belediye başkanı oldum.  Çünkü biliyoruz ki Avrupa’dan, dünyadan uzak durdukça bağımsızlık ve özgürlüğümüzü de kaybediyoruz. Onlar karar alıyor, biz uyguluyoruz. Dünyayla ne kadar uyum içinde olursak olursak, özgürlük ve bağımsızlığımızı da, refahımızı da o kadar büyütüyoruz. Karar süreçlerine dahil oluyoruz. Ekonomik demokrasi, Ecevit’in ortaya attığı önemli kavramlardan biri. Biz İzmir’de buna ekolojik demokrasiyi de ekledik. Sosyal demokrasinin tüm ilke ve değerlerini, ekonomik demokrasi ve ekolojik demokrasiyle güçlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Yaşamın her alanında kooperatifleri desteklememiz ve doğayla uyumlu, dirençli bir kent yaşamını inşa etmemiz işte bu yüzden. Karaoğlan’ın ortaya koyduğu tüm düşünce eserlerine ikinci yüzyılın Türkiye’sinde daha da sıkı sarılmalıyız. Biz İzmir’de bunu yapmaya çalışıyoruz.”

“CHP TARİHİ DEĞİŞİMİN TARİHİDİR”

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihi değişimin tarihidir” sözleriyle konuşmalarına devam eden Soyer, “Her değişim bir kabuk kırmayı, yeniden mayalanmayı gerektiren zorlu bir süreçtir. Bundan yaklaşık 5 ay önce, 22 Haziran’da, “Yeni Siyaset Belgesi: İzmir Duruşu” başlığıyla bir yazı kaleme aldım. 14 Mayıs seçimlerinin ardından, partimizde değişimin öncelikli olarak sol, sosyal demokrat değerlerle daha sıkı sarılmaktan geçtiğini ifade ettim. Bu deklarasyonun ana fikri şuydu: 8500 yıllık bir demokrasi ve barış şehri olan İzmir, otoriter ve popülist siyasal iklimin ülkemizdeki biricik panzehridir. İşte bu nedenle üzerimizde büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, insan onuruna yakışır bir yaşamın herkes için mümkün olduğu bir Türkiye’yi, Geleceğin Türkiyesi’ni inşa etmek mecburiyetindeyiz. Ne mutlu ki, 100 yıllık bir siyasi hareket olarak, tarihimizden, eski Genel Başkanlarımızdan, geçmiş kadrolarımızdan öğrenmeye, birlikte tartışmaya ve düşünmeye devam ediyoruz.  Bu vesileyle, Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel olmak üzere Merkez Yönetim Kurulu, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyesi tüm yöneticilerimize yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Bu memlekette biz Cumhuriyet Halk Partililer var olduğu müddetçe ne bu ülkenin ne de bu milletin sırtı yere gelmez. Partimizin bugünlere gelmesinde büyük emeği olan 3. Genel Başkanımız Bülent Ecevit’i bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Yolumuz engebeli, yolumuz uzun ama hedefimiz güzel, o hedefe giden yolculuk güzel… Hep birlikte ileriye, iyiye, doğruya, güzele yürümeye devam edeceğiz ve mutlaka başaracağız” sözlerini kaydetti.

Exit mobile version