Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliği ile genç futbolcuların gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla ilki Eskişehir’de düzenlenen Yıldız Futbolcu Semineri’nin ikincisine, Altınordu’nun Selçuk Torbalı Tesisleri ev sahipliği yaptı. Seminere konuşmacı olarak TSYD Genel Başkanı Oğuz Tongsirı Ümit Milli Takım Teknik Direktörü ve Genç Milli Takımlar Sorumlusu Tolunay Kafkas, unutulmaz futbolculardan İbrahim Yattara, Uzm. Dr. Şerafettin Özdoğan ile Spor Yazarı ve Yorumcu Atakan Kurt katıldı. Konuşmacılar, genç futbolseverlerin sorularını yanıtladı, onlara deneyimlerini anlattı. Uzman spor hekimleri, gelecekte yıldız bir futbolcu olmak isteyen genç yeteneklere, yeteneklerini sürdürülebilir kılmak için eğitimler verdi. Seminerde ayrıca sakatlanmalarının önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gerekenler ve spor hayatlarının devamlılığı için gerekli olan beden disiplinleri uygulamalı olarak anlatıldı.
Proje kapsamında ÇEVKO desteği ile pet şişelerden geri dönüştürülmüş formalar, eğitim alan genç yeteneklere hediye edildi. Spor konusunda uzman hekimler, yetenek sürdürülebilirliği konusunda bilgi verirken, ÇEVKO’dan uzman isimler de geri dönüşüm konusunda bilgi vererek gençler arasında bu konudaki farkındalığı artıracak. Seminerlere katılacak genç yeteneklere pet şişelerden geri dönüştürülmüş formalar hediye edildi. Seminerde ayrıca, ÇEVKO uzman eğitmenleri, çevre bilincine sahip olmaları için sürdürülebilirliğin önemi ve geri dönüşümün faydaları hakkında eğitim verildi.
Üç aşamalı eğitim semineri düzenlendi
Bir gün süren seminerde, Türk futbolunun renkli simalarından olan Ümit Milli Takım Teknik Direktörü ve Genç Milli Takımlar Sorumlusu Tolunay Kafkas, unutulmaz futbolculardan İbrahim Yattara ile Spor Yazarı ve Yorumcu Atakan Kurt, genç futbolseverlere deneyimlerini aktardı.
“Ülkesini seven, futbolu seven, ülkesi için bir şeyler yapma gayreti içerisinde olan, güzel ve doğru davranan oyuncular yetiştirmek istiyoruz.”
Altınordu Metin Oktay Tesisleri’nde gerçekleşen seminerde, Ümit Milli Takım Teknik Direktörü ve Genç Milli Takımlar Sorumlusu Tolunay Kafkas, “Ben de uzun bir yoldan geçerek futbolcu oldum. Altınordu gençliğe yaptığı yatırımlardan dolayı Türk futbolunun göz bebeği konumunda. Bizim için ayrı bir sevinç, gurur kaynağı. Benim ısrarla üstünde durduğum iki önemli konu var. Bunlardan bir tanesi genç oyuncu gelişimi, diğeri de antrenör eğitimi. Özellikle yetkin ve kendi alanında çok iyi olan antrenörlerin elinin genç oyunculara değmesi çok önemli. Psikolojik olarak aynı zamanda saha içinde nasıl davranacağını bilmesi konusunda bir antrenörün bir oyuncuya verebileceği çok fazla şey var. Bizim özellikle genç milli takımlardaki oyuncu havuzumuzda yapmaya çalıştığımız işlerden bir tanesi farkındalık yaratmak. “Ülkesini seven, futbolu seven, ülkesi için bir şeyler yapma gayreti içerisinde olan, güzel ve doğru davranan oyuncular yetiştirmek istiyoruz. Bu bir yol, bir süreç. Bu yolda lütfen ekstra çok çalışın. Üst düzey bir futbolcu olmak istiyorsanız ekstra ekstra ekstra çok fazla çalışın. Neyiniz eksikse hocalarınızla konuşun. Daha fazla çalışmaktan hiç korkmayın, yorulmayın bir şey olmaz. Kim ekstra fazla çalışıyorsa elit oyuncu, üst düzey futbolcu olur. Sık sık hocalarınızla konuşun. Neyi bilinçli yaparsanız neyi bilinçli öğrenirseniz o kadar çok hedeflerinize ulaşırsınız ve büyük oyuncu olursunuz” şeklinde açıklama yaptı.
İbrahim Yattara futbol severlerle buluştu
“Benim, babamın, annemin ve kardeşlerimin kıyafetlerini 4-5 saat yıkıyordum sonra futbol oynamaya gidiyordum. Siz gerçekten çok şanlısınız”
Unutulmaz futbolculardan İbrahim Yattara, “Afrika’da doğdum. Afrika’da büyüdüm. Trabzon o kadar güzeldi ki cennet gibi bir yer. Trabzon’a geldiğimde hiç adaptasyon sorunu yaşamadım. Benim saha dışında biraz rahat bir tarafım vardı. O yüzden saha dışında yaptığım şeyleri yapmayın ama saha içinde benim yaptıklarımı yapmaya çalışın. Sizler çok şanslısınız. Örneğin biz Afrika’da yolda büyüdük. Ben her gün 5 kilometre yürüyerek okula kendim gidip geliyordum. Hafta sonu sabah annem beni saat 07.00’de kaldırıyordu. Benim, babamın, annemin ve kardeşlerimin kıyafetlerini 4-5 saat yıkıyordum sonra futbol oynamaya gidiyordum. Siz gerçekten çok şanslısınız çünkü bizim durumumuz çok zordu. O yüzden siz lütfen hocalarınızı, annenizi, babanızı çok iyi dinleyin. Profesyonel oyuncu olmanın şimdi tam zamanı. Tam bir profesyonel olsaydım Barcelona’da, Real Madrid’de oynardım. Saha dışında da profesyonel olsaydım daha büyük oyuncu olurdum. Lütfen zaman kaybetmeyin” dedi.
Sakatlanmalarının önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gerekenler
İkinci bölümde ise Uzman Dr. Şerafettin Özdoğan, gelecekte yıldız bir futbolcu olmak isteyen genç yeteneklere, futbolcu sakatlıklarıyla ilgili bilgi verdi. Sakatlanmalarının önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gerekenler ve spor hayatlarının devamlılığı için gerekli olan beden disiplinleri uygulamalı olarak anlattı.