Ege Bölgesi’nde AMS’ye karşı mücadele yaygınlaşıyor

HABER/ Didar DEMİRCİ- Narenciye sezonunun başlamasına sayılı günler kala Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), narenciye ürünlerinin zararlısı olarak bilinen Akdeniz Meyve Sineğine (AMS) karşı çiftçilere tuzak dağıtımı yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda İzmir ve Muğla’nın ardından Aydın’da üreticilere AMS’ne karşı biyolojik savaşmayı sağlayan ve kalıntısız üretime katkı sunan 5 bin tuzak üreticilere dağıtıldı. EİB’in örnek projesinin yanında AMS ile mücadelede destek sağlayacak bir diğer uygulamaya da Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü imza attı. İl Tarım Müdürlüğü, 5 bin AMS tuzağının yanında çiftçilere 10 bin adet meyve toplama poşetinin dağıtılmasını sağladı.

Aydın’daki üreticilere Davutlar ilçesindeki törenle 5 bin adet AMS tuzağı ve 10 bin adet meyve toplama poşeti dağıtımı gerçekleşti. Törene; Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve Ege Zeytin, Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er ve Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Gürsel Doğan ile üreticiler katıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT İÇİN BİYOTEKNİK MÜCADELE ŞART

Son yıllarda sektör temsilcileri ile yaptıkları toplantılarda en çok kalıntısız üretim üzerine yoğunlaştıklarının altını çizen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Sürdürülebilir ihracatın temel şartı kalıntısız üretim. Bunun için de biyoteknik mücadele çok önemli. Özellikle bu mücadeleyi üreticilerimizin de sürdürmesi çok önemlidir. Malumunuz Türkiye’de 55 milyon ton sebze ve meyve üretiliyor. Bu 55 milyon tonun pandemide ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk. Dünyada narenciye üretiminde Türkiye olarak 8’inci sıradayız. İhracatında ise 4’üncü sıradayız. İnşallah birinci sırayı çalışmalarımızla alırız” mesajını verdi. Uçak, “Bu sene bu bölge için narenciye rekolte tespit çalışmalarını yaptık ve verimin iyi olduğunu tespit ettik. Verim artışını bu yıl fırsata çevirmemiz için hem üretimde hem de ihracatta daha üst basamaklara yükselmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

TURİZM VE İNŞAAT TARIMSAL ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ

Kaliteli mal üretiminin sürdürülebilir ihracatı sağladığının altını çizerek sözlerine başlayan Ege Zeytin, Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er ise, Aydın’daki tarımsal üretimin inşaat ve turizm faaliyetlerinden kaynaklı zarar gördüğünü belirtti. Önümüzdeki yıllarda bu destekleri daha da artıracaklarını belirten Er, “En büyük sorun AMS’den dolayı ürünler geri dönüyor. İmha kararı alınıyor. Türk malının itibarı için daha kaliteli ürün üretmeliyiz” dedi.

BAKANLIK OLARAK 10 BİN ADET POŞET

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem de, “Geçen yıl hava şartlarından dolayı rekoltemiz kötüydü. Ama bu sene iyi. 45 bin dekar alanın büyük bir kısmını mandalina ve portakal oluşturuyor. AMS ile biyoteknik mücadele bizler için daha önemli. Bu arada fazla düzeyde bir zararlanma geldiğinde kimyasal mücadeleye geliyoruz. Ama ilk başta biyoteknik mücadeleye geçmek bizim için olmazsa olmaz. 5 bin tuzağın yanına biz de bakanlık olarak 10 bin adet meyve toplama poşeti ilave ettik. Bu iki önlemle kalıntısız ürünleri pazara nakletmiş olacağız” sözlerini kaydetti. Öte yandan Ökdem, dağıtımı yapılan tuzak ve poşetlerin çiftçilere örnek olması açısından yapılan bir proje olduğuna dikkat çekerek, tuzakları temin etmek üreticilere bakanlık olarak 290 TL gibi bir destekleme yaptıklarını aktardı.

YAZLIK BAHÇELERİ MÜCADELEYİ ZORLAŞTIRIYOR

İhracatta AMS’ye karşı toleransın sıfır olduğuna dikkat çeken Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Gürsel Doğan, “Bu mücadele ülke ekonomisi açısından çok önemlidir. Zararlının yoğun olduğu dönemde yüzde 80’e varan kayıplara neden olmaktadır. AMS’de bizim karşılaştığımız en büyük sorunlardan birisi, burada yazlıkçıların çok olması ve bahçelerde ağaç üzerinde kalan meyveler toplanmıyor olması. Bu da AMS’lerin üremesine neden oluyor. Bir de özellikle yol kenarlarındaki turunç başta olmak üzere konulan ağaçlar da benzer bir soruna neden oluyor. Ayrıca çiftçilerimizin son bahar temizliği yapma alışkanlığı olmadığı için bu da bizi zorlamaktadır” ifadelerini kullandı.

AKDENİZ MEYVESİNEĞİ İLE BİYOTEKNİK MÜCADELE

Aydın ilinde 45 bin 472 dekar alanda turunçgil üretimi yapılmaktadır. İlimiz turunçgil bahçelerinin ana zararlısı Akdeniz meyve sineğidir. Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) turunçgil meyvelerini kurtlandırmak suretiyle dökümlere ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan en önemli turunçgil zararlısıdır. Aynı zamanda dış karantinaya tabii olup ihracatta toleransı sıfır olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olarak ülkemiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir.

İlimizde “Akdeniz Meyvesineği mücadelesi kapsamında 17 ilçede, 36 personelden oluşan 17 ekip ile çalışmalar aralıksız yürütülmektedir. Bu çalışmalar arasında ilimiz genelinde bahçelerde asılmış olan monitör tuzaklardaki zararlıların sayımı, mücadele zamanının belirlenerek üreticilere duyurulması, yapılan mücadelelerin takibi, üreticilerin bilgilendirilmesi, bahçe ve üretici ziyaretleri yer almaktadır.

Zararlının mücadelesinde kullanılmak üzere bu yıl Ege İhracatcı Birliklerinden temin edilen 5.000 adet kitlesel yakalama tuzağı 5 ilçemizde (Kuşadası, Söke, Nazilli, Kuyucak, Sultanhisar) uygulanmakta olan Turunçgil Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesine dâhil üreticilerimize dağıtılmıştır. Bu tuzaklar ile kimyasal ilaçlar kullanılmadan zararlı ile mücadele edebilmek ve farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Ayrıca biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticilerimiz Bakanlığımızın “Biyoteknik Mücadele Destek” ödemesinden de yararlanabilmektedir.

Aynca Akdeniz Meyvesineği mücadelesinde, kültürel önlemler amacıyla İl Müdürlüğümüz bütçesinden temin 10.250 adet siyah naylon torbanın 17 ilçemize dağıtımı tamamlanmıştır. Bu torbalar ile yere dökülen meyveler toplanıp güneş altında bekletilmek ve daha sonrasında toprağa gömülmek suretiyle imhası sağlanacaktır.

İl ve İlçe Müdürlüklerimiz sahada olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version