Ege Bölgesinde pamuk ekim alanı azaldı rekolte düştü

HABER/ Didar DEMİRCİ- İzmir Ticaret Borsası (İTB), 2023-2024 sezonu Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahmin çalışmalarının sonuçlarını düzenlenen basın toplantısı ile paylaştı. İTB koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıya; İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü temsilcileri katıldı. Toplantıda rekolte tahminini açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, Türkiye’deki ekonomik sorunlara ve beraberinde Rusya Ukrayna Savaşı ile İsrail Filistin Savaşı’nın etkilerine dikkat çekti. Öte yandan Uçak, sektörde Kahramanmaraş merkezli depremin olumsuz etkilerinin de devam ettiğini belirtti. Uçak, “Kahramanmaraş depreminden etkilenen bölgede pamuk üretimi ülkenin yüzde 40’ını temsil ediyor. Bu nedenle son 9 aydır pamuk piyasası beklenen ve istenen yapıda değildir” dedi.

PAMUKTA TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ BELİRSİZ

Dünyadaki pamuk fiyatlarının kilo başına 60 TL seviyelerinde olduğunu, buna karşılık yerli pamuğumuzun ise 45-46 TL seviyelerini geçemediğini aktaran Uçak, “Üretim maliyetleri 25 TL/KG’a ulaşmışken, çekirdekli pamuk fiyatları 18-20 TL/KG seviyelerinde seyrediyor. Böylesi bir fiyat yapısı sürdürülebilir üretimi ve doğal olarak ticareti olumsuz etkiliyor. Özetle, pamuk üretiminde Türkiye’nin geleceğinin belirsiz olduğunu söyleyebilirim. Ancak karalar bağlamaya gerek yok, çözülemeyecek ve aşılamayacak engelimiz yok. İhtiyacımız olan uzun vadeli doğru politikalar ve kararlılıktır. Pamuk sektörünün sürdürülebilir olması kritik önem taşımaktadır. Bunun için üreticinin ve sanayicinin finansmana erişimi sağlanmalıdır” diye konuştu. Uçak, bu kapsamda üreticilere verilen prim desteğinin de en az 5 TL seviyesine yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi. Önlem alınmadığı takdirde en başta tekstil ve konfeksiyon sektörünün olumsuz etkileneceğini vurgulayan Uçak, “Hammadde açısından dışa bağımlılığını artırır” dedi.

PAMUK EKİM ALANLARI 12,3 AZALDI

Ege Bölgesi’nin 2023-2024 pamuk rekolte tahmin sonuçlarını paylaşan Uçak, “Bir önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 12,3 oranında azalarak 104 bin hektara düştüğü tahmin edilmiştir. Ortalama kütlü veriminin dekarda 440 kilogram olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 460 bin ton olacağını öngörüyoruz. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 179 bin ton olacağı tahmin edilmektedir” dedi. Geçtiğimiz yıl 220 bin ton olarak açıklanan mahçıl pamuk üretim tahmininin bu yıl 179 bin ton olarak açıklanması 40 bin tonluk düşüşü gözler önüne serdi. Pamukta yaşanan verim kaybının sebebi olarak bölgeye yayılan zararlılarla mücadele edilememesine işaret edildi.

Exit mobile version