Ege Üniversitesi’nin salgın projesine TÜBİTAK’tan tam destek. Yapılan açıklamaya göre, Üniversiteli akademisyen ve ekibinin projesi salgın projesi dünyaya açılıyor.
Salgın projesine TÜBİTAK’tan tam destek
Salgın projesine TÜBİTAK’tam tam destek verildiği açıklandı. Milyonları ilgilendiren projenin detaylarını Ege Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Feyza Esra Erdoğan salgın projesini açıkladı. Erdoğan, ‘Bu proje kapsamında öncelikli amacımız Covid-19 ve benzeri salgın hastalıkların modellenmesinde üzerinde çalışıldığında daha tutarlı sonuçların elde edilebileceği yeni bir manifold kavramı ortaya koymaktır.’ diye konuştu.
“Literatüre katkı sağlayacağız”
İzmir’in en köklü ve prestijli üniversiteleri arasında yerini alan Ege Üniversitesi tarafından dünyayı ve Türkiye’yi adeta kasıp kavuran yüz yılın felaketi olan Covid 19 ve tüm salgın hastalıklara dair yeni model geliştirildi. Modele ilişkin olarak Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Feyza Esra Erdoğan tüm detayları aktardı.
Erdoğan projeye ilişkin olarak, “Metalik manifold esasen belirli koşulları karşılayan fazladan tensör alanına sahip bir Riemann metrik manifold olarak göz önüne alınabilir. Riemann metrik manifoldlarının önemli uygulamaları vardır. Bu uygulamalardan biri de Covid-19 salgınının modellenmesi ile ilgilidir. Bu alanda çalışan Bekiros ve Kouloumpou gibi araştırmacılar Covid-19 ve benzeri salgınları modelleyen ‘SBDIEM’ adını verdikleri bir yaklaşım geliştirmişlerdir. Bu modelin matematiksel yapısı, Riemann manifolduna, manifold üzerindeki Brownian hareketine ve Brownian hareketin Stokastik diferansiyel denklemine dayanmaktadır. Buradan Riemann manifoldunun mevcut problemler için model olarak kullanılabilecek geometrik bir yapı olduğu görülebilir. Bu projede metalik manifoldlardan daha güçlü ve kesin sonuçların elde edilebileceği bir yapı yardımı ile yeni bir manifold türü tanımlayarak yukarıda saydığımız çalışma alanlarında kullanılmak üzere literatüre katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.
“Problemlerin çözülmesini sağlayacağız”
Doç. Dr. Erdoğan, “Metalik manifoldları ve ilk kez ortaya koyacağımız meta-metalik-Chi oranını birleştirerek, yeni bir manifold sınıfı tanımlayacağız. Yarı-Riemann manifoldlar, Riemann manifoldlarıda içine alan ancak metriğin pozitif tanımlı olmamasının getirdiği durumdan kaynaklı daha zengin bir geometriye ve uygulama alanına sahip manifoldlardır. Öncelikle Riemann manifoldlarda tanımlayacağımız bu yeni manifold türünü, yarı-Riemann manifoldlara taşıyarak, yapacağımız çalışmayı fen ve mühendislik bilimlerinde daha kesin sonuçların elde edilebileceği problemlerin çözülmesine olanak sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK’tan destek alan projenin amacından bahseden Doç. Dr. Erdoğan, “Bu proje kapsamında öncelikli amacımız Covid-19 ve benzeri salgın hastalıkların modellenmesinde üzerinde çalışıldığında daha tutarlı sonuçların elde edilebileceği yeni bir manifold kavramı ortaya koymaktır. Üzerinde yaşadığımız dünyayı bir manifold olarak düşündüğümüzde bu manifold üzerinde meta metalik yapıyı kullanarak yapacağımız modellemeyi salgın hastalıkların yayılım hızını ve seyrini incelemede kullanabileceğiz” dedi.