Ege’de bir belediye en düşük asgari ücreti 3 bin 200 TL yaptı!

Son günlerde asgari ücretin ne kadar olacağı gündem konusu iken Ege’de bir belediyeden zam haberi geldi. Buna göre, Kütahya Belediyesi‘nde en düşük asgari ücret 3 bin 200 TL oldu. Yapılan zam hakkında Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık açıklamada bulundu.

Milyonların gözü asgari ücret toplantılarında. Vatandaşlar 2021 yılında ne kadar maaş alacaklarını merak ederken, Kütahya Belediyesi’nde en düşük işçi maaşının 3 bin 200 TL’ye yükselttiği öğrenildi. Törenle imzalanan toplu iş sözleşmesi sonucunda toplamda bin 200 işçinin 3 bin 200 TL olarak maaşları belirlendi.

Yapılan zam hakkında açıklamalarda bulunan Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Belediye Başkanı olduktan sonra inancımın gereği olarak işçilerimizin sendikalı, belediyemizin de bu işten anlayan uzman işveren sendikası ile çalışması gerektiğine inandım. Çalışanlarımıza istediğiniz sendikaya üye olabilirsiniz ama mümkünse sendikalı olun dedim. Kimseye herhangi bir baskı yapmadan istediğiniz sendikaya üye oldunuz. Bizde belediye olarak tercihimizi MİS’den yana kullandık ve yetkili sendikamız siz olun dedik. İki sendika bir araya gelin ve Türkiye ve Kütahya’nın şartlarında ‘işçileri mağdur etmeyelim’ dedik” ifadelerini kullandı.

Çalışanlar 4 grupta toplandı

Gerçekçi ve verebilecekleri en yüksek zammı verecek noktaya geldiklerini söyleyen Başkan Işık, “Geldiğimiz günden bugüne kadar siyasi rakiplerim ‘3 ay sonra bu Kütahya Belediyesi işçi maaşını ödeyemez’ diye dillendirirken, o günden bugüne her çalışanımızın maaşı günü gününe yattı. Bugüne kadar 90 farklı grupta eleman alımı yapılmış. Biz bunları 4 grupta topladık. 1. Grup’ta daha önce 5 ay 29 çalışıp daha sonra belediyemize katılan operatör ve benzeri çalışanlar yer aldı. 2. Grupta asfalt işçisinden çöp kamyonu sürücüsüne kadar saha çalışanlar, 3. Grupta aşçısından restorasyon işçisine kadar saha ve büro karışımı çalışanlar, 4. Grupta ise büro işçilerinden otopark görevlilerine kadar belediyemizde farklı unvanlarda çalışanları gruplandırdık. Eksiden olduğu gibi 90 farklı gruptan maaş ödemesi yapılmayacak. Sözleşmenin en önemli kısmı budur. 1. Grupta beş kişi, 2. Grupta 524 çalışan, 3. Grupta 261 kişi ve 4. Grupta ise 325 kişi çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Destek yardımlarında artış yapıldı

Destek ödemelerinde yapılan artılardan da bahseden Işık şu ifadeleri kullandı:

Sözleşme öncesi dönemdeki net yevmiyeleri ve bundan sonraki 6’şar aylık dilimlerde ki zamları ise şu şekilde. 4. Gruptaki çalışanlarımız günlük yevmiyesi 102 TL’den 115 ve daha sonrasında 135 Lira, 3. Grupta çalışanlarımız ise mevcut yevmiyesi 107 liradan 120 Lira ve 140 lira olarak değişti. 2. Grupta çalışanlarımız ise günlük yevmiyesi 112 Liradan 125 ve daha sonraki altı aylık dönemlerde 145 lira olarak belirlendi. Son olarak ise 1. Gruptaki çalışanlarımız 148 lira olan yevmiyeleri 150 olarak belirlendi. Ayrıca çocuk yardımı 25 liradan 35 ve 40 lira diye devam ediyor. Alınan her hakkı artırarak verdik. Yakacak yardımı 30 liradan 35 lira olarak devam edecek, direksiyon primi, ikramiye, bayram yardımı, evlenme yardımı, askerlik yardımı, yemek yardımı taşıt yardımı, öğrenim yardımı ve ölüm yardımı gibi yardımları da uygun ve kdemeli bir şekilde artırdık”

Yıllık yüzde 20 artış sağlandı

Yıllık yüzde 20’ye yakın artış sağlandığını söyleyen Işık, “Sözleşme yürürlüğe girmeden önce belediyemiz çalışanlarımıza bürüt toplam maaş tutarı 5 milyon 111 bin 475 liraydı. Birinci altı ay sonunda yüzde 15 artarak 5 milyon 873 bin liraya çıktı. İkinci altı ayda, 6 milyon 465 bin liraya çıktı. Artış yüzde 26.46 oldu. Üçüncü altıncı ayda ise 6 milyon 721 bin liraya çıktı. Artış yüzde 31.47 oldu. Dördüncü altı ayın sonunda ise 5 milyon 111 bin liralık toplam maliyet 6 milyon 961 TL’ye çıkarak toplamda yüzde 36.2’lik artış sağladık. Hayırlı uğurlu olsun. Yıllık yüzde 20’ye yakın bir artış oldu. Bu sözleşme diğer belediyelere örnek olur. Kütahya Belediyesinde yapılan sözleşme ile en düşük asgari ücret yeni girmiş, hiç bir haklardan yararlanamayan arkadaşımız 3200 lira oldu” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version