DepremlerGündem

Ege’de peş peşe depremler devam ediyor: İzmir’de de hissedildi!

Son günlerde Ege Bölgesi’nde meydana gelen depremler paniğe neden oluyor. AFAD tarafından alınan bilgilere göre, bugün saat 05.22’de bir deprem daha gerçekleşti. Paniğe neden olan deprem İzmir’de de hissedildi.

AFAD’ın verilerine göre, bugün saat 05.22’de Ege Denizi’nde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine 17 kilometre uzaklıkta meydana gelen depremin büyüklüğü 4.6 olarak duyuruldu. Deprem, Çanakkale’nin yanı sıra İzmir ve Balıkesir’den de hissedildi. Hissedilen yerlerde kısa süreli panik yaşandı.

VALİLİKTEN DEPREM AÇIKLAMASI

Depremin ardından Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Bugün saat 05.22’de Ege Denizi, Ayvacık açıkları merkezli meydana gelen 4.6 büyüklüğünde deprem ile ilgili alınan ilk bilgilere göre ilimizde herhangi bir olumsuz durum olmamıştır. Geçmiş olsun dileklerimizle” ifadelerine yer verildi.

İZMİR’E DEPREM UYARISI

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç gündür merkez üssü Buca olan pek çok depremin yaşandığını, sadece dün bölgede 50 civarında sarsıntı kaydedildiğini söyledi.

Buca-Gölet çevresinde meydana gelen depremlerin, Tuzla Fayının kuzeydoğu ucundaki çok sayıdaki fay demetinden kaynaklandığını dile getiren Sözbilir, Buca ile Kısıkköy arasında dağılım gösteren bu depremlerin, 5 Kasım 2022’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremden bu yana deprem fırtınası şeklinde geliştiğini, “deprem dizisi” denilen kesikli bir deprem döngüsüne dönüştüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Sözbilir, bu bölgede Buca Fayı ile Kısıkköy Fayı arasındaki 4 fay parçasının birlikte çalışıp depremlere neden olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“- Doğanbey-Orhanlı-Gaziemir hattı boyunca uzanan Tuzla Fayı, Gaziemir-Adnan Menderes Havalimanı doğrultusundan itibaren Buca ve Kısıkköy’e doğru saçaklanarak kollara ayrılır. Geometrik olarak çiçeğe benzediği için jeolojik anlamda ‘çiçek yapısı’ adı verilen bu yapı içindeki faylarda kırılma başladığı zaman deprem fırtınasına dönüşüyor.

– Bu nedenle bu bölgede biriken stres boşalıncaya kadar deprem fırtınası devam edecektir. Bu tür olaylar bazen büyük bir depremin oluşmasına engel olabildiği gibi yeni bir ana şok olarak da gerçekleşebilir.”

İZMİR DİKKAT!

“Buca ve çevresindeki deprem aktivitesi deprem fırtınası şeklinde tekrar eden deprem dizisine dönüştü.” ifadesini kullanan Sözbilir, 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla Fayının 7,2; saçakları konumundaki Buca ve Kısıkköy faylarının da 6 büyüklüğünde deprem üretebileceğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Sözbilir, bu depremlerin İzmir’in hemen altında olması nedeniyle yıkıcı olabileceğini, Buca’daki küçük depremlerin bile hissedilmesinin, yüzeye yakınlığın yanı sıra şehrin hemen altında meydana gelmesinden kaynaklandığını anlattı.

Deprem fırtınalarının ana depremden sonra bazen günler, aylar, bazen de yıllar sürebilen artçı depremler olarak tanımlanabileceğine işaret eden Sözbilir, deprem dizisinin ise deprem fırtınalarının bir döngü içinde yaşanması olduğunu kaydetti.