Ege HaberleriGündemİzmir Haberleri

Ege’de yayılıyor: İzmir kıyılarına kadar çıktı!

Kızıldeniz’in istilacı türlerinden aslan balığı, Ege Denizi‘nde yayılmaya başladı. İzmir kıyılarına kadar çıkan balığın Karaburun’da toplu halde görülmeye başlandığı öğrenildi.

Küresel ısınma doğal dengeleri etkilemeye devam ediyor. Gelen bilgilere göre, Akdeniz’de yoğun olarak görülen aslan balığı Ege Bölgesi’nde yayılmaya başladı. Uzmanlar tarafından incelenen balıkğın önümüzdeki yıllarda Çandarlı’da görülmesi bekleniyor.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol tarafından konu hakkında yapılan açıklamalarda, “Aslan balığının en büyük tüketicisi orfoz ve lagos balıkları. Ancak son yıllarda denizlerimizde orfoz ve lagos azaldı. Avlanması yasak ama bir şekilde bunu avlıyorlar maalesef. Bu da aslan balığının daha da yayılmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

Tanesi 5 TL

Tarım ve Orman Bakanlığı aslan balığı avcılığı için destekleme ödemeleri yapmıyor. Ancak Ege kıyılarında bulunan balon balığı için destek ödemeleri yapılıyor. Bakanlık tarafından Lagocephalus Sceleratus için tanesi 5 TL diğer türler Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus lagocephalus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Torquigener flavimaculosus, Torquigener spinosissimus ve Sphoeroides pachygaster türlerinden ise toplam tanesi 50 kuruştan satın alım gerçekleştirilmişti.