EğitimGündem

Egeli öğretmenler ev kiralarını karşılayamıyor

Egeli öğretmenler ev kiralarını karşılayamıyor. Binlerce atanan öğretmen için tayin çıkmazı başladı.

Egeli öğretmenler ev kiraları
Egeli öğretmenler ev kiraları

Egeli öğretmenler ev kiralarını karşılayamıyor

6 Şubat deprem faciasının ardından eğitim sektöründe dengeler alt üst oldu. Binlerce öğretmen Ege Bölgesi’nin bir çok farklı beldesinde eğitim hayatına başlarken henüz binaları bile yapılmayan 11 deprem bölgelerinde çıkmaza girildi. Deprem etkileri Ege’nin tatil beldesi Didim’e gelen depremzedeleri büyük ölçüde etkiledi. Egeli öğretmenler artan kira fiyatları altında bölgeye tayinleri iptal ediyorlar.

Eğitimde de deprem

Eğitim Sen Didim Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, Eğitimde de depremin olduğunu söyledi. Kahraman deprem sebebi ile göç eden bir çok öğrencinin Didim gibi Ege’nin tatil beldelerinde sınıfları 40 kişilik yaptığını açıkladı. Sayı günden güne artarken öğretmenlerde artan kira fiyatları karşısında adeta mağduriyet yaşıyor. Ege’de okullar depremzede çocuklar için hazırlıklı değil. Birçok depremzede eğitimci de yüksek kiralar nedeniyle tayinlerini iptal etmek zorunda kaldı.

Kahraman, Didim’de bu yılki eğitim döneminde 430 depremzede çocuğun eğitim alacağını söyledi. İlçenin birçok okulunun da depreme dayanıklı olmadığı için tadilat sürecinde olduğunun altını çizdi. Kahraman, deprem bölgesinden gelen birçok eğitimcinin ise yüksek kiralar nedeniyle tayinlerini iptal etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Didim’deki okullar da depreme dayanıklı değil

Araştırılan resmi verilere göre, Didim’e yaklaşık bin 300 depremzede öğrenci geldi. Didim’deki bir çok okulun da depreme dayanıklı olmaması endişe verici. Bu süreçte unutulan depremzede öğretmenler de öğrencilerle birlikte unutuldu. Didim’e deprem sonrası 50’den fazla depremzede öğretmen geldi. Öğretmenler yüksek ev kiraları yüzünden tayinlerini iptal ettirerek geri dönmek zorunda kaldı.

Didim’deki ev kiraları tüm Türkiye’de olduğu gibi enflasyondan fazlasıyla nasibini almış ve tek maaşlı bir ailenin bu koşullarda geçinmesi pek mümkün değil