Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili her gün yeni araştırmalar yapılıyor. Koronavirüsün hangi şartlarda bulaştığı, tedavisinin nasıl olduğu ya da korunma yöntemlerine dair pek çok belge paylaşılıyor. Fakat bu konuda ilgi çekici bir araştırma JAMA Ophthalmology adlı dergide yayınlandı. Çalışmada, günlük gözlük kullanımının koronavirüs bulaşması riskini 5 kat düşürdüğü belirlendi.
Araştırma ekibi, 27 Ocak – 13 Mart arasını kapsayan bir dönemde, Çin’de COVID-19 teşhisi alan 276 hastayı inceledi. Hastalardan 30’unun gözlük kullandığı biliniyordu. Çalışma, hastalardan yalnızca %5,8’inin miyopi nedeniyle günde 8 saat gözlük kullandığını gösterdi.
Toplumdaki genel gözlük kullanım oranını hesaplamak isteyen araştırmacılar, literatürdeki eski çalışmaları taradı. Veriler, Çin’in Hubei eyaletinde miyopi nedeniyle gözlük takanların oranının %31,5 olduğunu gösterdi.
KORONAVİRÜS GÖZLERDEN NASIL BULAŞIYOR
Aradaki bu fark, gözlük takanların genel topluma kıyasla COVID-19 tanısı alma ihtimalinin 5 kat fazla olduğunu gösterdi. Araştırma ekibi, virüsün insan hücrelerini enfekte etmek üzere tutunduğu ACE 2 reseptörlerinin gözlerde de bulunduğunu, bulaşmasını bu yolla gerçekleştiğini söylüyor.
Koronavirüsün damlacıklar veya el teması yoluyla gözden bulaşabileceğini gösteren başka bilimsel araştırmalar da yapıldı.
Elde edilen bulgular, sağlık personellerinin gözlerini koruyacak ekipmanlar kullanmasının, yüzlerine dokunmaktan kaçınmasının ve ellerini sıkça yıkamasının önemini bir kez daha gösterdi.