Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi, devreye girdi; otomatik tespit edecek! Egzoz gazı emisyon ölçümleri yaptırılmayan araçlara binlerce TL ceza kesilecek!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda duyurulmuş olan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES), faaliyete geçti. Ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması amacıyla faaliyete geçirilen EGEDES, egzoz gazı emisyon ölçümleri yaptırılmayan araçları plaklarından tespit etmeye kullanıldığı bölgelerde başladı. EGEDES’in şu an faaliyette olduğu bölgelerden biri olan Sivas’ta yerinde denetimlerde bulunan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü şube müdürlerinden çevre mühendisi İbrahim Kaya, sistem hakkında bilgi verdi.

EGEDES İLE DENETİMLER SİVAS’TA BAŞLADI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü şube müdürlerinden çevre mühendisi İbrahim Kaya, EGEDES’in gerçekleştirdiği denetimleri yerinde inceledi. EGEDES’in Sivas’ta da belirli periyotlarda kenti çevre illere bağlayan kara yollarındaki kontrol noktaları üzerine kurulduğunu belirten Kaya, Sivas ile Erzincan karayolu üzerindeki denetimlerde bulundu. EGEDES’in özellikle ulaşım kaynaklı hava kirliliğine son vermesi açısından önemli bir uygulama olduğunu belirten Kaya, aynı zamanda egzozun solunan havayı kirleten en önemli kaynaklardan biri olduğunu unutmamak gerektiğinin altını çizdi.

EGEDES, SİVAS İLE BİRLİKTE 81 İLDE HAYATA GEÇİRİLDİ

EGEDES’in sadece Sivas’ta kullanılmadığını belirten İbrahim Kaya, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygulamayı 81 ilde faaliyete soktuğunun altını çizdi. EGEDES sayesinde egzoz ölçümü yaptırmayan araç sayısının düşürüleceğine ve vatandaş cephesindeki farkındalığın artırılacağına dikkat çeken Kaya, sistemin kaydettiği tutanak ile idari yaptırımların başlatabileceğini vurguladı. İdari yaptırımlara ilişkin de bilgi veren İbrahim Kaya, 2022 yılı egzoz emisyon muayenesi yaptırmama cezasının 2 bin 815 TL olduğunu hatırlattı. EGEDES’in öncelikli amacının vatandaşların bilgilendirilmek olduğunu belirten Kaya, şu an Sivas’ta yaptırım uygulanmadığını ve tespit edilen vatandaşların konuya ilişkin bilgilendirildiğini ifade etti.

Exit mobile version