Ehliyet affı dahil büyük bir af yasası geliyor

Muhalefet aylardır ehliyet affını TBMM gündemine getirirken AKP iktidarının, içerisinde ehliyet affı da dahil olmak üzere geniş kapsamlı bir af yasası çıkarmak için hazırlık yaptığı belirtildi. Peki, 2023 yılı ehliyet affı ne zaman çıkacak? Getirilmesi planlanan af yasası hangi suçları kapsayacak? İşte detaylar…

CHP ve İYİ Parti milletvekilleri birçok kere ehliyet affı ile ilgili meclise teklif verdi ama verilen tüm teklifler iktidar tarafından reddedildi. Buna karşılık AKP ve MHP, ölümlü kazaya karışmamış, ehliyetine her türlü sebepten dolayı ehliyetine el konulmuş sürücüler için yeni bir af yasası çıkaracak. Bununla birlikte 120 bin hükümlüğü ilgilendiren yeni bir ceza affı çıkartacağı belirtildi.

EHLİYET AFFI VE CEZA İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Alınan kulis bilgilerine göre, 2023 yılı Ocak ayı sonuna kadar bir defaya mahsus olmak üzere ehliyet affı geliyor. Ceza affı ile ehliyet affının aynı torbada olacağı belirtilirken bu torba yasasının içerisinde idari para cezalarına uygulanan gecikme faizlerinin de silineceği söylendi.

Şu anda yaklaşık 120 bin mahkum Covid-19 salgını nedeniyle açık cezaevlerinden izinli olarak çıkartılmış ve bunların geri döneceği konusu büyük bir sorun yaratacağı için iktidar, ‘’infaz iyileştirmesi’’ başlığı altında yeni bir af yasası çıkarmak için kolları sıvamış durumda.

Ceza Affından Kimler Yararlanacak?

Planlı ve kasten işlenen cinayet suçları, uyuşturucu satışı suçları, cinsel istismar ve terör suçları hariç olmak üzere tüm cezalara 5 yıla kadar ceza indirimi geleceği iddia edildi. Bu şekilde yapılacak bir infaz indirimi, açık cezaevlerinden izinli çıkan tüm mahkumların, süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılan izin sonrası tekrar cezaevlerine dönmek zorunda kalmayacak.

Şu anda iktidar hem ehliyet affı hem de ceza indirimi konusunu masaya yatırmış ve 2023 Ocak ayı sonuna kadar yetiştirmeyi ve akabinde TBMM’ne sunmayı planlıyor.

Exit mobile version