Ehliyetlerde değişiklik bekleniyor. Yeni gelecek olan yönetmelikle birlikte direksiyon sınavlarının daha uzun yapılması, farklı trafik koşullarında adayın test edilmesi gibi bazı değişikliklerin getirilmesi ön görülüyor. Yeni yönetmelik ile birlikte yapılması beklenen değişikliklerin yeni yılla gündeme gelmesi planlanıyor ve ilgili hazırlıklar sürdürülüyor.
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, AA muhabirine, günümüzde Trafik Eylem Planı çerçevesinde hem teorik hem de direksiyon sınavlarında standartların biraz daha yükseltileceği vurgulayarak, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün sınavlarda bazı değişiklikleri öngördüğünü açıkladı.
Ehliyette değişiklikler yapılacak
Yeni yılla gündeme gelmesi planlanan yönetmelikle ilgili hazırlık içinde olunduğunu aktaran Başkan Tekin, ilgili kurumların görüşlerinin alınmasının arkasından değişikliklerin kesinleşeceğini belirtti.
Başkan Murat Tekin konu ile ilgili görüşleri ifade ettiği sözlerinde: “Direksiyon sınavında devrim niteliğinde bazı değişiklikler planlanıyor. Ehliyette yeni yönetmelikle birlikte 35 dakika olan direksiyon sınavlarının daha uzun yapılması, eğitimlerin özellikle gece de verilmesinin sağlanması, farklı trafik koşullarında adayın test edilmesi gibi bazı değişikliklerin getirilmesi planlanıyor.
“Şu ankinden çok daha ciddi, daha uzun süreli direksiyon sınavları bizi bekliyor”
Biz sınav alanlarının belli bir bölgeye hapsedilmesinden vazgeçilmesini arzu ediyoruz. Şu anda yapılan çalışma da bunu gösteriyor. Yani kursiyerin, aslında akan trafikte karşılaşabileceği bütün manevralar ve deneyimleri, sınavda yaşaması öngörülüyor. Şu ankinden çok daha ciddi, daha uzun süreli direksiyon sınavları bizi bekliyor.
Yeni yapılacak yönetmelik değişikliğiyle direksiyon sınav süresi biraz daha uzatılacak, sınav yapılan güzergah genişleyecek ve akan trafikte daha fazla eğitim yapılmasının kursiyerlere çok büyük bir katkısı olacak.” ifadelerine yer verdi.
Sürücü kurlarında ders saatleri artacak
Sürücü kurslarına başvuran kursiyerlerin en az 34 saat teorik, en az 16 saat pratik direksiyon eğitimi aldığının altını çizen Başkan Tekin, yeni yönetmelikle verilecek ders saati sayılarının da muhtemelen artırılmasının hedeflendiğine ifadelerinde yer verdi.
Murat Tekin, kursiyerlerin ders alma haklarını sürücü kurslarından mutlaka talep etmesi gerektiğini belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Çünkü girecekleri sınav son derece ciddi bir sınavdır, bu eğitimleri almazlarsa başarılı olmaları çok çok zor. Tabi bunun karşılığında şu da var. Siz bu eğitimi verdiğiniz zaman bunun bir ücret karşılığı var. Kursiyerler kurum kurum dolaşıyor, fiyat almak istiyorlar.
Aslında ucuz alınan bir fiyatın eğitim kalitesi her zaman düşüktür. Bu eğitimler daha sonra sınavda kendisinin karşısına çıkacak, aldığı bu eğitimler sayesinde ancak bu sınavdan başarılı olabilir.”
Ehliyet oranı nüfusun yaklaşık yüzde 38’i
Türkiye’de 30 milyonun üzerinde ehliyetli sürücünün olduğunu dile getiren Başkan Tekin; bu sayının, nüfusun yaklaşık yüzde 38’lik bir kısmını oluşturduğunu dile getirdi.
Ehliyet sınavı öncesi verilen eğitimlerin önemini vurgulayan Tekin, bununla ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Geçmişte Birleşmiş Milletlere yaptığımız taahhütte 2020 yılına kadar ölümle sonuçlanan kazalarda ölüm oranlarının yüzde 50 azaltılması hedeflenmişti. Araç sayısı, sürücü sayısı artmasına rağmen ölümle sonuçlanan kazalarda 2020 yılına kadar ölüm oranında yüzde 50 kadar bir düşüş sağlandı.” diye konuştu.
Direksiyon sınav süreleri uzuyor
Sınavlardaki başarı oranının 2013 yılında yapılan değişiklikle yüzde 99’dan yüzde 40 ila 50 bandına düştüğünü ifade eden Tekin “Çünkü o yönetmelikle direksiyon sınav süreleri uzatıldı. Geçmişte 15 dakika olan direksiyon sınavları 2013 yönetmeliğinden sonra ilk başta 30, ardından 35 dakikaya çıkarıldı.” diye konuştu.
Yeni yönetmelikte kurallar katılaşacak
Tekin, söz konusu yönetmeliğin sınavlara ciddiyet getirdiğini anlatarak, şöyle devam etti: “Bu sınavları yaptığımız güzergahlarda park yapma, geri geri gelme, aracı yokuştan kaldırma gibi kriterler aramaya başladık. Geçmişte direksiyon sınavları 100 puan üzerinden hesaplanırken günümüzde bu başarılı ya da başarısız diye adlandırılıyor.”
“Avrupa’da birçok ülkeyi de incelediğimizde, aslında onların da standartlarını yakalayan hatta bazı yerlerde de geçen kriterler.”
“Yani bir kursiyer, direksiyon sınavına geldiği zaman önce iki araç arasına park etmeyi, aracı yokuştan kaldırmayı, 25 metre geri geri gelmeyi, bu manevraların hepsini gösterdikten sonra başarılıysa diğer kalan alanlarda 35 dakikalık sınava devam etmesi gerekiyor. Eğer başarısızsa kursiyer tekrar sürücü kursundan 2 saat ders alıyor, bir sonraki sınavına tekrar gelip girmesi gerekiyor. Bu, Avrupa’da birçok ülkeyi de incelediğimizde, aslında onların da standartlarını yakalayan hatta bazı yerlerde de geçen kriterler.”
“Trafikte karşılaşabileceği senaryolara uygun sorular soruluyor”
Teorik sınavlarda da bir takım değişiklikler yapıldığını aktaran Tekin, “Örneğin ehliyet sınavlarına görsel sorular, videolu sorular geldi. Geçmişte kağıt kalemle yazılı olarak yapılan sınavlar şu anda elektronik ortamda yapılıyor. Kursiyerler sınav sonucunu aynı gün öğreniyor. Yani günümüz normlarına uygun, trafikte karşılaşabileceği senaryolara uygun sorular soruluyor.” diyerek sözlerini noktalandırdı.