Gündem

Ehliyet sahipleri için önemli uyarı: Son tarih değişti!

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyet sahiplerini ilgilendiren önemli bir duyuru yaptı. Buna göre, eski tip ehliyet sahiplerinin ehliyetlerini yenileme süresi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. 2024 yılı itibariyle cipli ehliyet sistemine geçildi. Bu geçiş kapsamında eski tip ehliyet sahiplerinin güncelleme işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

İçişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada, eski tip ehliyetlerin son değiştirme tarihinin 31 Aralık 2024 olduğu vurgulandı. Açıklamada, ehliyet sahiplerinin eski tip ehliyetlerini yenilemek için sağlık raporu alıp gerekli harçları yatırmaları gerektiği belirtildi. Yenilenmiş ehliyetlerin süresinin 10 yıl olduğu, ancak bazı ehliyet sınıfları için bu sürenin 5 yıl olarak belirlendiği ifade edildi.

Güncelleme süresi 31 Aralık’a uzatıldı

Daha önce İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ehliyet yenileme süresinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldığı bilgisi verilmişti. Ancak son açıklamaya göre, eski tip ehliyet sahiplerinin güncelleme süresi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

Ehliyet yenileme ücreti 2024 ne kadar?

  • Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL.
  • Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 990 + 230 TL’dir. Toplamda 1220 TL.
  • 01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişilerin ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında ödeyecekleri ücret: 15 TL.

Yeni tip ehliyetler 01/01/2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlandı.

  • Bu tarihten sonra ehliyet alanların, ehliyeti yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında ödeyecekleri ücret: 1220 TL Harç, Değerli Kağıt ve Vakıf Payı olarak belirlenmiştir.