Editörün SeçtikleriEkonomi

Ehliyeti olanlar için duyuruldu! Bundan sonra böyle olacak

Türkiye’de her yıl artan sürücü sayısı, ehliyet kullanımına yönelik yeni düzenlemeleri beraberinde getirdiği bu düzenlemelerle birlikte birçok ehliyet sınıfında yaş değişiklikleri yapılırken, farklı tipte araçları kullanabilmek için ehliyetler arasında geçiş yapmayı kolaylaştıran yenilikler de hayata geçirileceği ifade edildi.

B SINIFI EHLİYETİ OLANLARA İZİN ÇIKTI

Konu ile ilgili olarak yılın ilk aylarında Meclis’te kabul edilen düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc’ye kadar motosikletleri sınavsız kullanabilmesinin önü açıldığı ifade edilerek bu düzenleme, Türkiye’deki milyonlarca sürücünün faydalanabileceği yeni uygulamaları da beraberinde getireceği bildirildi. Tüm bunlarla beraber geçtiğimiz yıllarda yapılan değişikliklerle birçok ehliyet sınıfı için yaş şartlarında düzenlemeler yapıldığı hatırlanıyor. Bu noktada örnek vermek gerekirse D sınıfı ehliyet için gerekli olan yaş sınırı 26’dan 24’e çekildiği ve M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı ise 16 olarak belirlendiği paylaşılarak ağır motosiklet kullanmak isteyenler için ise A sınıfı ehliyetlerde minimum yaş sınırı 20 olarak belirlendiği ifade edildi.

A2 EHLİYET DE KAPSAMA ALINABİLİR

Milyonlarca sürücüyü sevindiren bu yeni düzenleme ile birlikte, B sınıfı ehliyet sahiplerine daha geniş bir araç yelpazesi sunulmuş ve ulaşımda çeşitliliğin artması amaçlandığı ifade edilerek yetkililer, B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc’lik motosikletleri kullanarak şehir içi ulaşımlarını daha pratik ve ekonomik hale getirmeleri için ek maddeler üzerinde çalıştığı ve bu yeni düzenlemeye göre, B sınıfı ehliyete sahip sürücülerin herhangi bir sürücü kursundan “motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi” almaları yeterli olacağı aktarıldı. Ayrıca, A2 sınıfı motosikletlerin de ilerleyen tarihlerde bu düzenlemenin kapsamına dahil edileceği de iddialar arasında yer alıyor.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNU AZALTMA HEDEFİ

Yeni düzenlemelerle birlikte, ehliyet sahiplerine sunulan imkanlar ve eğitim gereklilikleri hakkında detaylar netleştiği ifade edilerek bu değişikliklerin hayata geçmesi, sürücülerin araç çeşitliliği ve kullanım pratikliği açısından büyük fayda sağlaması beklendiği ve özellikle şehir içi ulaşımda motosiklet kullanımının artmasıyla, trafik yoğunluğunun azalması ve ekonomik ulaşım seçeneklerinin çoğalmasının hedeflendiği duyuruldu.