Ekonomi

Ekim ayı enflasyonu açıklandı! Dolar ve altın anında tepki verdi

ABD’de ekim ayına ait enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici enflasyonu, yıllık bazda yüzde 3,2 olarak gerçekleşirken, aylık bazda ise yüzde 0 oldu. ABD TÜFE’nin önceki beklentilerin biraz altında kaldı. Ekimde aylık enflasyon yüzde 0, yıllık enflasyon ise yüzde 3,2 olarak kaydedildi. Çekirdek TÜFE artışı ise aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 4 oldu.

Beklentiler, TÜFE’nin ekimde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artması, çekirdek TÜFE’nin ise aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,1 olması yönündeydi. Ancak, gerçekleşen veriler bu öngörülerin altında kaldı.

Eylül ayında ABD’de tüketici enflasyonu aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,7 olarak kaydedilmişti. Çekirdek enflasyon ise aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleşmişti.

Açıklanan TÜFE verilerinin, Federal Rezerv’in gelecekteki politikaları üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir.

Dolar düştü, altın yükseldi

Verinin duyurulmasının ardından dolar değer kaybederken, altın fiyatları arttı. Ons altın, 13 dolarlık bir artışla 1957 dolara çıktı; gram altın ise 1800 TL’yi gördü.

ABD enflasyon verileri sonrasında S&P vadeli işlemleri yüzde 1 artış gösterdi. Veri öncesi 1,072 olan Euro/dolar paritesi ise veri sonrasında 1,078 seviyelerine çıktı, bu seviye eylül ayından beri en yüksek seviye olarak kaydedildi. Dolar/TL ise 28,6 seviyesinde işlem gördü.

TÜFE verileri sonrasında ABD tahvil faizleri birçok vadede 10 baz puanın üzerinde geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,49, 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 4,86 seviyesine indi.

Lider kripto para Bitcoin ise 36 bin 500 dolar seviyelerinde yatay bir seyir izledi.