Ekim ayında otomobil ve hafif ticari araç ithalatı rekor kırdı
Ekonomi yönetimi, enflasyon ve cari açık sorunlarını çözmek için faiz artışları ve kredi kısıtlamalarıyla tüketim ve otomotiv ithalatını azaltmayı hedefliyor. Ancak bu önlemler şu ana kadar yeterli olmadı. Ekim ayında tüketim ve otomotiv ithalatı rekor seviyelere ulaştı. Peki bu durumun nedenleri neler?
Tüketim malları ithalatı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 78,2 artarak 4,7 milyar dolara çıktı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Ocak-ekim döneminde ise yüzde 62,7 artışla 38,9 milyar dolara ulaştı ve tarihi zirveye çıktı.
Tüketim malları sınıfında yer alan motorlu taşıt ithalatı da ekimde yüzde 105 artışla 3,3 milyar dolara yükseldi ve temmuz ayındaki rekor seviyeye çok yaklaştı.
Otomobil ve hafif ticari araç satışları da ekimde yüzde 55,4 artarak 101 bin 367 adetle rekor tazeledi. Bunun 63 bin 763 adedini ithal araçlar oluşturdu. Ocak-ekim döneminde ise yüzde 63,7 büyüyerek 958 bin 942 adet oldu. Bunun 619 bin 143 adedini ithal araçlar oluşturdu.
Yüksek talebin nedenleri
Arz sorunu ortadan kalkıyor: Otomotiv sektöründe uzun süredir yaşanan arz sorunu, son dönemde büyük ölçüde çözüldü. Bu da ertelenmiş talebin ortaya çıkmasını sağladı.
İndirim kampanyaları: Hem arz sorununun çözülmesi hem de eylül ayında satışların düşmesiyle birlikte ekim ve kasım aylarında birçok firma indirim kampanyası başlattı. Bu da ek talep oluşturdu.
Yatırım aracı olarak otomobil: Yüksek enflasyon ortamında otomobil, kullanım değerinden öte yatırım aracı olarak öne çıktı. Konut fiyatlarının birçok kişi için erişilemez düzeye gelmesiyle birlikte yatırım aracı olarak otomobile yönelim de arttı.
Elektrikli araçta ÖTV indirimi: Hükümet, yerli otomobil TOGG’un satışlarını artırmak için elektrikli otomobilde ÖTV indirimi yaptı. Bu da ithal elektrikli araç talebini artırdı. Özellikle Çinli elektrikli araçlara dönük artan ilgi var.