EkonomiGündem

Ekmeğe yeni zam talebi: Şubat ayında gelen zamdan sonra fiyatlar yeniden artacak!

Zam haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Küresel gelişmelerle hareketlenen ekmek fiyatları için yeni zam talep edildi. Ekmek fiyatlarına son zam Şubat ayında uygulanmaya başlamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası küresel buğday fiyatlarındaki rekor artışlar Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ithalat faturasını kabartınca, yurt içinde un sanayicilerine satılan ekmeklik buğday fiyatları arttı.

Savaş öncesinde tonu 320 dolar civarında seyreden buğday fiyatları savaş sonrası 450 doları aştı. Kabaran ithalat faturası sonrası TMO’nun değirmenlere ve fırıncılara ekmek fiyatlarının artmaması için ucuz fiyattan verdiği ekmeklik buğday fiyatları, 25 Mart itibarıyla yüzde 20 civarında zamlandı.

Sözcü’nün aktardıklarına göre TMO yetkilisi, ekmeklik buğdaya yapılan son zamdan sonra da TMO’nun satış fiyatlarının piyasanın yarı fiyatına olduğunu söyledi. Yetkili, “Savaş nedeniyle navlun fiyatları yaklaşık yüzde 40-50 civarında artmış durumda. Buğday fiyatlarında da dünya genelinde bir artış var. Bu yüzden fiyatlarda artışa gidildi” ifadelerini kullandı.

4 LİRAYA ÇIKSIN TALEBİ

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise artan maliyetler nedeniyle İstanbul’da satılan ekmek fiyatlarının 4 liraya çıkarılması talebiyle yarın Ankara’ya Ticaret Bakanlığı ile görüşmeye gidecekleri bilgisini verdi. İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı fırıncılar ise aynı zam teklifini Mayıs ayında yapmayı planlıyor.

İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, “Ekmeğe Ramazan bayramından sonra yeni bir zam talebinde bulunup, 4 liraya çıkmasını isteyeceğiz” açıklamasını yaptı. TMO’nun piyasanın yarı fiyatına sattığı ucuz undan istedikleri kadar alamadıklarını söyleyen Demir, “Kısıtlı veriyorlar. TMO’dan aldığımız un, ürünün 3’te 1’ini oluşturuyor. Geri kalanı piyasadan temin ediyoruz” diye konuştu.