Ekonomi

Ekonomi piyasalarına daha yüksek emekli maaşı ile direnmek isteyen vatandaşların dikkatine: Yüksek emekli maaşı almanın formülleri açıklandı!

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmak isteyen vatandaşların yaş, prim ödemesi ve sigortalı olma süresi şartlarını sağlamalarını istemektedir. Bu 3 faktörün yer aldığı bir formül üzerinden de kişilerin alacakları emekli maaşı tutarları belirlenir. Bu kapsamda özellikle prim ödemelerine ve sigortalı olma süreleri dahilinde ki aylık kazançlarına dikkat eden vatandaşlar, emeklilik dönemlerinde diğer vatandaşlara göre daha yüksek emekli maaşı alabilmektelerdir.

Yüksek emekli maaşı alarak yaşlılık dönemlerini maddi anlamda garanti altına almak isteyen vatandaşlar için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar, uzmanlar tarafından paylaşılmıştır.

3,5 Yıl Detayına Dikkat Edin!

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmaya hak kazanmış olan vatandaşların alacakları emekli maaşı tutarlarını hesaplarken kullandığı formülde, ilgili kişinin son 3,5 yılda ki aylık kazançlarına da odaklanır. Bu kapsamda özellikle emekli olmaya son 3,5 yıl kala SGK’ya bildirilen maaş tutarlarının yüksek olması, emekli olduktan sonra alınacak olan aylık ücretlerin de yükselmesini sağlamaktadır.

Ek İşlerinizi Bildirin!

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmaya hak kazanmış olan vatandaşların alacakları emekli maaşı tutarlarını hesaplarken, çalışma hayatı boyunca kazanılmış olan aylık ücretleri de formüle eklemektedir. Bu kapsamda sabit maaşlı iş haricinde yapılan ek işlerin de Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi aylık kazancı yükselteceğinden ötürü emekli maaşı tutarlarının da artmasını sağlamaktadır.

Prim Borçlarınızı Toplu Ödeyin!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamalara göre askerlik, staj dönemleri ve doğum zamanları kapsamında prim ödemesi yapamamış olan vatandaşlara, toplu prim ödemesi yapma hakkı tanındığının bilgisi verildi. Buna göre emekli olabilmek için saplanması gereken şartlardan biri olan prim ödemelerinin toplu bir şekilde yapılmasının da emekli maaşı ödemelerinin yükselmesi için bir kıstas olarak ele alındığı kesinleşmiş oldu.