Ekonomi

Ekonomi piyasalarının beklediği gün geldi! Fed bu akşam faiz kararını açıklayacak

Küresel ekonomi piyasalarında ve yurtiçi piyasalarda tarihi öneme sahip gelişmeler yaşanacak. Bu hafta finans piyasaları adına önemli gelişmelerden biri de ABD’de gerçekleşecek. Dünyanın gözünü kulağını çevirdiği ABD’de, bugün itibariyle faiz kararı açıklanacak. ABD Merkez Bankası (Fed), son olarak 2018 yılında faiz artış kararı almıştı ve o tarihten bu yana Fed bir daha faiz artırımına gitmemişti. Ancak yükselen enflasyon ile birlikte ABD’de enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in faiz artıracağı beklentileri de arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamasında, Fed’in Mart ayında faiz artışına gideceğinin net sinyallerini vermişti. Şimdi gözler Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına çevrildi.

Fed Başkanı Powell Açıklama Yapacak

Fed, Aralık ayı FOMC toplantısında faizi sabit tutmuş ve Ocak ayında da aynı kararı almıştı. Ancak Ocak ayı FOMC tutanakları Şubat ayında yayımlanmıştı ve bu toplantıda, Fed’in 2022 yılı genelinde faiz artırımına gidebileceğinin sinyalleri yer almıştı. Fed’in, ABD’deki yüksek enflasyona karşı parasal sıkılaştırma adımlarının atacağının belirtildiği toplantının ardından gözler Mart ayındaki FOMC toplantısına çevrildi. Küresel ekonomi piyasalarının merakla beklendiği toplantının ilk ayağı dün gerçekleştirilmişti. 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan toplantının ardından, Fed Başkanı Powell TSİ 21.30 suların basın karşısına çıkacak ve soruları yanıtlayacak. Powell’ın burada, faiz artış kararını açıklaması bekleniyor.

Fed’in Faiz Kararına İlişkin Beklentiler

Dünya genelinde uzmanlar ve ekonomistler Fed’in bu toplantı sonrasında faizi 25 baz puan artırmasını bekliyor. Bu senaryoda Fed, 2018’den bu yana ilk kez faiz artırmış olacak. 2022 yılının kalan kısmında olası faiz adımlarına yönelik ise farklı yönlerde tahminler gündeme geliyor. Birçok ekonomist, ABD’de 40 yıllık enflasyon zirvesinin görülmesi ile birlikte Fed’in 2022 yılı genelinde en az 3 kez daha faiz artışına gidebileceğini öne sürüyor. Ancak şimdilik gözler, bu akşam açıklanacak olan faiz kararında.