Ekonomist Atilla Yeşilada’dan küresel piyasalar ile ilgili korkunç senaryo: Çip krizi ve doğalgaz zammı yolda!

2021 yılının sonlarından itibaren yükselen döviz kurları ve altın piyasası hem gündelik hayatın hem de küresel piyasaların olumsuz olarak etkilenmesine sebep olmuştu. Yeni dönem ile birlikte dalgalı seyretmeye devam eden ekonomi piyasalarının FED faiz kararlarından da direkt olarak etkilenmesi, gelecek günler ile alakalı felaket senaryolarının ortaya çıkmasına sebep oldu.

Her gün bir yeni uzmanın piyasalar ile ilgili tahminlerini açıkladığı gündemde, bugün itibari ile Ekonomist Atilla Yeşilada’nın yorumları yer aldı. Ekonomist Yeşilada, piyasalar ile ilgili değerlendirmeler yaparken, önümüzde ki günlerde küresel piyasaları ve doğal olarak vatandaşları hiç de iyi şeyler beklemediğini gözler önüne serdi.

FED Faiz Kararları Piyasaları Etkileyecek!

2022 yılına girilmesi ile birlikte dalgalı seyrine devam eden ekonomi piyasalarının, FED faiz kararından sonra nasıl bir değişikliğe uğrayacağı merak konusu olmuştu. Ocak ayı faiz oranlarını sabit yönünde karar veren FED, yeni dönem içerisinde faiz artırımına gidileceğinin sinyalini verdi.

Yeni dönem FED faiz kararları ve kararların küresel piyasaları nasıl etkileyeceğine dair değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Atilla Yeşilada, FED’in yeni dönem içerisinde en az 4 kez faiz artırımına gideceğini açıkladı. Küresel piyasaların faiz artırımlarına alışık olduğunu ancak FED’in para politikalarının sıkılaşmasına küresel piyasaların hazır olmadığını belirten Atilla Yeşilada, 2023’ün sonuna kadar FED faiz oranının yüzde 2,5’a kadar yükseleceğini iddia etti. Bu durumun küresel piyasalara olumsuz olarak yansıyacağını belirten Yeşilada, FED’in bilançosunu dağıtmaya başlamasının ardından piyasada dolar bulmakta güçlük çekileceğine işaret etti.

IMF Raporunda Doğalgaz Artışı!

Geçtiğimiz günlerde IMF’de yer alan bir raporu incelediğini ifade eden Ekonomist Atilla Yeşilada, açıklamalarında bu konu ile ilgili ifadelere de yer verdi. IMF raporunu yorumlayan Yeşilada, raporda yer alan açıklamaların yıl içerisinde doğalgaz artışına sebep olacağını ve bu zammın yaklaşık olarak yüzde 58 oranında olacağını iddia etti.

Çip Krizi Tehdidi!

Piyasaları değerlendirmeye devam eden Atilla Yeşilada, yeni dönem ile birlikte baş gösteren çip krizinin devam edeceğini ve Dünya Ticaret Örgütü verilerini incelediğinde bu krizin 2023 yılı itibari ile Türkiye dahil olmak üzere tüm piyasalarda tedarik zinciri krizi olarak ortaya çıkacağını dile getirdi.

Exit mobile version