EkonomiGündem

Ekonomist Atilla Yeşilada’dan Son Dakika Dolar Kuru Açıklaması! “Türkiye’nin Başını Cari Açığın Finansmanı Yakacak”

Türkiye’de tekrardan Aralık 2021 benzeri bir döviz şokunun yaşanacağını dile getiren ünlü ekonomist Atilla Yeşilada Türkiye’nin cari açığının finansman konusunda sorun yaşayacağına dikkat çekti.  Türkiye için cari açık tahminleri 15-20 milyar dolar arasındayken bu oran Rusya Ukrayna savaşından sonra bu oranın 40 milyar dolara kadar çıkacağını belirten ünlü ekonomist Türkiye’nin yaklaşan yaz aylarıyla birlikte oluşacak cari açığı turizm sektörü aracılığı ile kapatmayı planladığını ancak çıkan savaşın buna engel olacağını belirtti.  Rusya’nın savaşta olmasından dolayı Rus turistlerin gelmeyeceğini ve bu durumun sorun yaratacağına dikkat çekti.

Yeşilada yaptığı açıklamada kur korumalı mevduatın artık insanlara cazip gelmediğini zamanında kendinin de parasını burada değerlendirdiği ancak yeni gelenlerin tercih etmeyeceğine dikkat çeken ekonomist kurumların tekrar döviz almaya başladığını ve ithalat oranlarının arttığını belirtti. İthalatın artış oranına göre ihracatın çok düşük kaldığına dikkat çeken ekonomist Atilla Yeşilada kur koruma mevduatının artık kimseyi kurtaramayacağını belirtti.

Yıl Sonu Kur Tahmini

Türkiye’nin yılı 18 TL altında dolar kuru ile kapatmasını şanslı olarak değerlendiren ekonomist Yeşilada dünya genelinde ve ülkemizde yaşanan olaylar göz önünde bulundurulunca dolar kurunun yılsonunu 18 TL üstünde kapatabilme ihtimali olduğunu açıkladı.

Gayrimenkuldeki Gelişmeler

Yeşilada yaptığı açıklamada Türkiye’deki gayrimenkul sektörünü bir balona benzeterek yakında bu balonun patlayacağını ve TL de yaşanacak düşüşten dolayı emlak fiyatlarının da düşeceğini belirtti. Dolar ve Euro’su olan vatandaşın ev alarak yatırım yapmasının şu an için yanlış olduğunu dile getiren ekonomist Atilla Yeşilada TL değer kaybı yaşadıktan sonra daha ucuz evler alabileceklerini belirtti.

Turizm Sektörü Katkısı

Türkiye ekonomisinde büyük orana sahip olan turizm getirisinin bu sene tehlikede olduğunu belirten ekonomist Ukrayna Rusya savaşı turizmi ciddi anlamda etkilemekte olduğunu belirtti. Eğer savaş devam ederse ve yaz sezonunu geçirirsek büyük kayıplar yaşanacağına dikkat çeken ekonomist Yeşilada savaş yüzünden Rus turistlerin ülkemize gelmeyeceğini bunu da turizm sektörüne büyük zarar vereceğini dile getirdi. Cari açığı turizmle kapatma planının da boşa çıkacağına dikkat çekti.