Ekonomi

Ekonomist Selçuk Geçer, doların yükselmesini hükümetin yanlış piyasa kararlarına bağladı! Dolar 20 TL olacak iddiası, gündeme bomba gibi düştü!

Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde döviz kurlarında ve altın piyasasında gözlenen ani yükselişler, Merkez Bankasının piyasalara doğrudan müdahale etmesine sebebiyet vermişti. Eylül ayından, aralık ayının sonuna kadar toplamda 500 baz puanlık faiz indirimi ile piyasalara direkt olarak müdahale eden Merkez Bankası, birçok ekonomistin eleştirisi ile karşılaşmıştı.

20 Aralık tarihi itibari ile hükümet tarafından geliştirilmiş olan kur korumalı TL vadeli mevduat sistemi, döviz kurlarının ve altın fiyatlarının sert bir düşüş yaşamasını sağlamıştı. Buna bağlı olarak ekonomistlerin büyük bir bölümü Merkez Bankası ve kur korumalı yeni sistemin geçici çözüm yollarını içerdiğini, ilerleyen dönemlerde kur atağının tekrar yaşanacağını ifade etmişlerdi.

Nitekim yeni yıla girilmesi ile birlikte döviz kurları ve altın piyasası tekrar dalgalı hareketler sergilemeye başladı. Rusya- Ukrayna savaşanının da yaşanması ile birlikte iyiden iyiye yükseliş trendine giren piyasalar, ekonomistlerin yorumlarına başvurulmasına sebep oldu. Bu noktada piyasalara ilişkin yaptığı yorumlar ile dikkat çeken isimlerden biri olan Ekonomist Selçuk geçer, yeni dönem olumsuz gelişmelere ilişkin hükümeti ve Merkez Bankasını hedef alan güncel analizlerini kamuoyu ile paylaştı.

Merkez Bankası Dolar Bozdurmasaydı…

Geçtiğimiz yılın sonlarında döviz kurlarının giderek artması karşısında TL’nin hızlı bir şekilde değer kaybı yaşaması, Merkez Bankasının dolara bozarak ve faiz indirimi kararı vererek, piyasalara direkt olarak müdahale etti. Merkez Bankasının bu müdahalelerine ilişkin yorumlarda bulunan Ekonomist Selçuk Geçer, dolar bozdurmaktansa mevcut problemlere odaklanılması gerektiğini ve bu müdahale tarzının doları artmaya daha da teşvik ettiğini dile getirdi.

Bakan Nebati’ye İğneleyici Yanıt!

Selçuk Geçer, geçtiğimiz günlerde ekonomik göstergelerimizin çok iyi olduğuna dair yorumlarda bulunan Bakan Nureddin Nebati’yi hedef aldı. Doların mevcut durumuna işaret eden Geçer, Merkez Bankası ve hükümet kararlarını göstererek Bakan Nebati’ye eleştiriler bir yanıt vermiş oldu.

Yakın Zamanda 20 TL Olacak!

Yapılan tüm piyasa hatalarının doları arttıracağını ifade eden Geçer, çok kısa bir süre içerisinde doların 20 TL seviyesine yükseleceğini iddia etti.