Gündem

Elektriğe Bir Zam Daha Geliyor! Maliyet Makası Açıldı, Yeni Zam Temmuz’u Beklemeyecek!

Enerji sektöründe etkisini oldukça ciddi şekilde gösteren maliyet artışları, sektörde peş peşe zamların yaşanmasına sebebiyet verdi. Özellikle elektrik faturalarında yılbaşı yapılan zammın ardından, nisan ayı itibarıyla geçerli olmak üzere bir zam daha yapılmıştı. Ancak maliyetlerin yükselmeye devam etmesi elektrik faturalarında bir zammın daha habercisi oldu.

Fiyatlandırma Sürdürülebilir Değil

Elektrik dağıtım şirketleri tarafından, özellikle mesken statüsündeki abonelere sunulan elektrik tarifelerindeki fiyatların, katlanılan maliyete göre çok düşük seviyelerde kalması zam beklentilerini iyice yükseltti. Elektrik dağıtım şirketlerinin mesken abonelerine sunduğu elektriğin üretim maliyetinin, sunulan satış fiyatından tam yüzde 92 oranında yüksek olması sebebiyle yürürlükte olan elektrik fiyatlandırmasının sürdürülebilir olmadığı konuşuluyor.

Enerji Piyasaları Uzmanı olarak bilinen Çağada Kırım, son gelişmeler sonrasında bazı açılamalarda bulundu. Sektörde uygulanacak planlı zammın normal şartlar altında temmuz ayında yapılmasının planladığını ifade eden uzman isim, sektördeki maliyetler ile satış fiyatları arasındaki makas aralığının gittikçe açılması sebebiyle planlanan zammın mayıs ayında yapılma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Üretim Maliyetleri Yükseliyor

Çağada Kırım yaptığı açıklamalarda özellikle mesken statüsünde dağıtılan elektriğin üretim maliyetlerine değindi. Güncel olarak mesken grubuna dağıtılan düşük tüketim elektrik satış fiyatının kilovatsaat (kWh) başına 1,26 TL seviyesinde olduğunu, ancak bu grup için katlanılan üretim maliyetinin ise kilovatsaat (kWh) başına 2,41 TL olduğu ifade edildi.

Elektrik satış fiyatı ile maliyeti arasındaki farka dikkat çeken Kırım, maliyet artış hızının ilerleyen dönemlerde ivmelenmesini bekliyor. Piyasa uzmanı, beklentilerinin gerçek olması halinde ise ağustos ayı için katlanılacak elektrik üretim maliyetinin kWh başına 3,54 TL seviyesine çıkacağını söyledi.

Üretim maliyetlerinin beklediği seviyeye gelmesi durumunda aradaki farkın iyiden iyiye açılacağını söyleyen Çağada Kırım, şu anda arada bulunan yüzde 92 seviyesindeki farkın yüzde 181 seviyesine çıkacağının altını çizdi.

Zam Mayısta Gelebilir

Elektrik dağıtım şirketleri tarafından yakın zamanda yeni bir zam açıklanmasını bekleyen Kırım, zam oranının ise açıklanma zamanına göre değişebileceğini düşünüyor. Her geçen gün artan maliyetleri sebebi gösteren Kırım, zammın oranının her geçen gün artacağını ön görüyor. Yüksek oranlı zam açıklamak istemeyen yetkililerin ise temmuz olarak planlanan tarihi mayısa çekeceğini tahmin ediyor.